Selv uten felles språk fant unger i Læringsverkstedets barnehage og Hurdal leirsted mottak sammen i leken. Torsdag var det samling i Læringsverkstedet etter invitasjon fra barnehagen.

Det bor 25 barn under 16 år i asylmottaket i tidligere Gå Ut Senteret i Hurdal. Fem, seks av disse er i barnehagealder. Det var de som var invitert til Læringsverkstedet.

SJENERTE

Stemningen var sjenert da barna fra Hurdal leirsted mottak forsiktig ruslet inn døra. Unnselig betraktet ungene hverandre. Det ble da heller ingen lek med høye rop og mye skravling. Når språket ikke er felles, er det vanskelig å kommunisere. Men unger er universelle. Lego er lego, og fargestifter er fargestifter. Det går an å leke sammen selv om man ikke snakker sammen.

LES OGSÅ: Hurdal leirsted kan bli ordinært mottak for 150 flyktninger

- SPRÅK DET VIKTIGSTE

- Språk er det viktigste virkemiddelet i kommunikasjon mellom mennesker - og det viktigste verktøyet i integrering. Barn lærer seg veldig raskt norsk, langt raskere enn voksne, sier leder av mottaket, Håvard Monsen.

Han mener at det er viktig at barna i mottaket får komme sammen med norske barn.

- Vi har 150 beboere som går og venter på svar om de får bli i Norge. Dette er en lang prosess. Det går åtte måneder før intervjuet, og det går like lang tid før svaret foreligger. Det blir lange dager, både for barn og voksne, og da kan folk lett bli passive, sier mottakslederen, som setter stor pris på at barna «hans» ble invitert til Læringsverkstedet.

LES OGSÅ: Blir asylmottak i tre år

FRA SYRIA I BÅT

Nahla (32) er mor til Shaban på fem. Hun er båtflyktning fra Syria, og kan ikke et ord norsk selv om hun har vært her i et halvt år. Ved hjelp av Eshraq (23), også hun flyktning fra Syria, forteller Nahla hvordan hun kom til Norge.

- Jeg kom med hjelp fra menneskesmuglere i båt fra Syria til Tyrkia. Deretter videre med båt til Hellas. Sammen med mannen min og lille Shaban tok vi tog gjennom store deler av Europa, men vi gikk også til fots noen strekninger, forteller den syriske kvinnen.

Nå bare venter familien på svar om de kan få bli i Norge.

Selv om Eshraq også kommer fra Syria, har hun lært engelsk på skolen.

- Jeg har vært heldig. Mange syriske jenter går på skolen fram til de blir 12, 13 år. Da er det slutt.

- Hva gjør jentene etter det?

- Mange blir giftet bort, forteller Eshraq, som har fått innvilget sin asylsøknad. Nå venter hun på en bostedskommune. Da skal hun igjen sette seg på skolebenken og studere musikk.

LES OGSÅ: Hurdal bør betale

GRØTTID

Læringsverkstedet har fire varme måltider i uka. Torsdag er grøtdag, og det er en selvfølge at man inviterer gjestene til bords. Risengrynsgrøten fikk en varierende mottakelse, men litt sukker på toppen gjorde susen. Barns smak er også universell.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.