Bildet er tatt på Byrud gård ved Minnesund i 1899 eller 1900. Gården var den gangen, og er fortsatt, kjent for sin smaragdgruve.

Bildet må være tatt om våren, for selv om det er barmark, sitter en av kaffegjestene på en spark.

De eneste som er kjente på bildet, er engelskmannen Edward Y. Aston (t.h.), hans kone og svigermor. Det er mulig at en av de andre mennene er Ole Byrud som eide gården og som var en lederskikkelse i Eidsvoll.

Edward Y. Aston var leder av smaragdgruva og han leide ett av de to store husene på gården. Han døde i 1900, og da flyttet resten av familien.

Bildet er gjengitt med tillatelse av familien Eikrem, etterkommere etter Astons.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.