– Mjøsa har steget 10 cm siden i går og er 17. mai klokken 07 på 124,30 meter over havet. Vannstanden ventes å kulminere mellom 124,4 og 124,5 i løpet av få dager, meldte Varsom.no på nasjonaldagen.

Denne tjenesten er et samarbeid mellom Norges vassdrags- og energidirektorat, Statens vegvesen og Meteorologisk institutt.

I morgentimene 18. mai ble vannstanden i Mjøsa målt til 124,35 meter over havet, mye over to meter høyere enn normalen for årstiden. Ifølge Eidsvoll kommune var flomtoppen forventet å komme på 18. mai og da ligge på 2013-nivå.

hit, men ikke lenger

Vakthavende hydrolog Kristian Nordtun i Norges vassdrags- og energidirektorat, har de der i huset senket skuldrene nå.

– Vi kan ikke sa annet enn at vannstanden i Mjøsa slutter å stige i løpet av helgen, og det vil da gi de samme konsekvensene nedover i Vorma, påpeker han 18. mai.

FLOMMEN: Ikke så galt at det ikke er godt for noe

– Hva betyr dette i praksis?

– Per nå stiger vannet i Mjøsa svakt, men vi forventer ikke mer enn noen få centimeter før det trekker seg tilbake. Tilsiget har avtatt veldig de siste dagene, så vi opprettholder varselet på drøyt 124 meter over havet, sier han.

– Betyr det at snøen i fjellet er borte?

– Det er i alle fall ikke nok snø igjen til at smeltingen alene vil føre til stor stigning. Alle tilsigene rundt Mjøsa er godt under flomnivå, og sammen med gunstige værprognoser fremover kan vi si vi har kontroll.

– Hvis ikke det da kommer store nedbørsmengder?

– Det er det eneste som kan føre til mye mer vann, men også der er værprognosene gode, sier Nordtun.

OVER SIN BREDD

Vorma steg godt over sin bredd på stasjonssiden i Sundet. Uten flomvollen som var lagt rundt trappa ned til undergangen der, hadde det vært umulig å gå til togene fra den siden. Foruten gelenderet lå Skibladnerbrygga dessuten under vann, og gummistøvler var påkrevd for å gå tørrskodd flere steder.

For å føre mest mulig vann ut av Mjøsa har lukene ved Svanfoss sluse stått helt åpne i hele vår slik at Mjøsa har blitt maksimalt tappet ned, etter pålegg fra NVE. I tillegg ga NVE sist fredag dispensasjon til å øke tappingen ut av Øyeren med 300 kubikkmeter per sekund.

– Det tette samarbeidet med regulantene bidrar til bedre håndtering av flommen, sier direktør Rune Flatby i konsesjonsavdelingen i NVE.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.