– Det er selvsagt svært uheldig at noe slikt kan skje. Det mest uheldige er at dette går utover våre pasienter, som har fått forsinkede inngrep, sier Martin Steen, kommunikasjonssjef i LHL, til EUB.

«Dagkirurgien er stengt. Ingen gjennomgang på grunn av vannlekkasje», står det flere steder ved den dagkirurgiske enheten i det nye LHL-sykehuset. En rekke takluker er åpnet, og på gulvene i flere av de avstengte rommene står det utplassert luftavfuktere. Bakgrunnen er at det søndag 29. juli ble oppdaget vann på gulvet i denne enheten. Det viste seg å stamme fra kondensvann fra de store kjøleaggregatene. I det uvanlige varme og fuktige været hadde det dannet seg mye kondens, og oppsamlingssystemet som skulle føre vannet bort fungerte ikke.

– Dermed lekket vann ned i stuer for dagkirurgisk virksomhet, og små mengder ble også observert i 4. etasje, sier Steen.

Flere lekkasjer oppdaget

EUB får opplyst at området umiddelbart ble tømt og at utstyr som kunne være skadet ble tatt ut av bruk.

«Vi venter nå tilbakemeldinger fra byggeier på videre plan for det som er nødvendig av midlertidige og varige tiltak for å være sikre på at nye skader ikke oppstår, og at bygget i alle værforhold har riktig temperatur og luftfuktighet», står det i et internt notat til de ansatte som EUB har fått tilgang til.

Onsdag 1. august ble det også oppdaget kondensvann fra utilstrekkelig isolerte rør i rom med IKT-utstyr. Alle slike rom ble kontrollert og sikret mot drypp på utstyret.

Kan gi milliontap

– Denne feilen er nå under utbedring, og det er ikke fare for at dette skal skje igjen, sier Steen.

«Vi vil så snart vi får vite omfang og tidsrom for videre arbeider i bygget legge en plan for driften framover. Det er derfor for tidlig å vite om dette vil få betydning for sykehusets økonomiske situasjon», står det i notatet.

– Hvor mye koster utbedringene? Kan det være snakk om tap i millionklassen for sykehuset?

– Ja, det kan det, svarer Steen før han sier han vil sjekke opp den eksakte summen. Like etter ringer han tilbake.

– Det pågår nå en nøye kartlegging og kostnadsgjennomgang. Vi kan derfor ikke kommentere eksakte summer på nåværende tidspunkt. Men det dreier seg om store beløp, sier Steen, som legger til at LHL har tegnet forsikring som dekker denne typen uforutsette hendelser. Det var mange ansatte som tro til med å berge utstyr og tørke vann den første lekkasjedagen, også mens de egentlig hadde ferie.

LHL er leietaker i de nye sykehuslokalene. Bygningsmassen eies av Hemfosa.

– Vi gjør det vi kan

Gunnar Oveland i Aspelin Ramm Eiendom AS sier de nå gjør alt de kan for å utbedre skadene.

EUB har sendt flere spørsmål til Hemfosa som eier av bygningsmassen til det nye sykehuset. Det er Aspelin Ramm Eiendom AS som svarer.

– Vi har fortsatt prosjektoppfølgingsansvar for sykehuset, og derfor er det naturlig at vi svarer på deres spørsmål knyttet til LHL-sykehuset, sier Gunnar Oveland, direktør for forretningsutvikling.

Han sier det er den unormalt høye temperaturen i sommer som har skapt opphopning av kondensvann i ventilasjonsanlegget.

– Dreneringen av vannet har ikke fungert som den skulle. Dette har ført til at vann har lekket ned i underliggende etasjer. Utbedringsarbeidet og uttørking av berørte bygningsdeler er igangsatt og ferdigstilles fortløpende. I skrivende stund er det fortsatt noe usikkerhet knyttet til uttørkingstider før man får ferdigstilt arbeidene. Det økonomiske omfanget av skadene er det for tidlig å si noe om, og fokus dreier seg nå om å få normal drift så raskt som mulig, sier Oveland.

Han legger til at hovedfokus nå er å sikre at pasientsikkerhet og arbeidsmiljø ivaretas. Vi gjør hva vi kan for å sikre at konsekvensene for leietakers drift blir så små som mulig, samt gjennomfører nødvendige tiltak for at dette ikke skjer igjen, understreker Oveland.

– Selvsagt uheldig

LHLs hovedverneombud Einar Cyvin beskriver vannlekkasjen som uheldig for sykehuset.

– Det er selvsagt uheldig at noe slikt skjer. Forhåpentligvis blir det ordnet raskt opp i, slik at det ikke får for mye å si for sykehuset. Noen konsultasjoner er blitt forsinket, sier Cyvin, som er hovedverneombud for de vel 400 LHL-ansatte på det nye sykehuset.

Cyvin legger til at det har vært helt spesielle værforhold i sommer, og at det naturligvis er noe som skaper ekstra utfordringer for en bygningsmessig drift.

– Dette gjelder ikke bare for det nye LHL-sykehuset, men flere steder. Det er også vanlig at det dukker opp noen barnesykdommer når et nytt bygg blir tatt i bruk, sier Cyvin.

I et internt notat til de ansatte retter LHL-ledelsen stor takk til alle ansatte som bidro da den uventede situasjonen oppsto.

«Tusen takk til dere alle sammen», står det der.

Det nye LHL-sykehuset

Stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen (H) åpnet det nye LHL-sykehuset offisielt på Jessheim 7. juni.

Det skjedde etter tre måneders drift.

I det nye sykehuset samles pasienttilbudene LHL-klinikkene i Feiring og på Glittre.

Det nye sykehuset har kostet 1,4 milliarder kroner. I tillegg kommer 100 millioner i infrastruktur og 200 millioner kroner i utstyr og inventar.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.