Ullensaker kommune utfordret elevene i 2. og 3. klasse, som har teknologi- og forskningslære på timeplanen: «Lag en brosjyre som skal kunne deles ut til husstandene i Ullensaker. Brosjyren skal gi informasjon til innbyggerne om tjenestene de får (drikkevann og avløpshåndtering). Tips brukerne av disse tjenestene om vannsparing, hva de skal ha i avløpet og hva de ikke skal ha der osv.»

ROS FRA FAGPERSONENE

Av de 13 gode bidragene som kom inn, var det fire som skilte seg ut.

– De beste kunne gått rett ut på kommunens hjemmesider. Vi har fått mange gode ideer til informasjonsarbeidet i kommunen, roste fagpersonene Jostein Skjefstad og Ingar Tranum, begge ansatt i VA-utbygging i Ullensaker kommune.

De fire vinnerne overoppfylte dermed oppgavens kriterier: er oppdraget forstått?, er det salgbart?, innhold, layout og språk.

De to fagpersonene er noe bekymret over rekrutteringen til eget yrke.

– Vi håper at vi har vekket en interesse hos disse ungdommene, og håper at enkelte av dem vil søke seg inn til vårt fagområde, sier Skjefstad og Tranum.

– FÅTT ET ANNET FORHOLD TIL VANN

Som de fleste andre, hadde ikke guttene noe spesielt forhold til vann. Men det var før de gikk dypere inn i det våte element.

– Jeg har fått et helt annet forhold til vann enn det jeg hadde før. Jeg har forstått hvor viktig vann er, sier Marius Bundli Karlsen.

Elevene startet på prosjekt vann/avløp like før påske, og de har satt seg grundig inn i materien.

– Vi har hatt to foredrag, ekskursjoner til Sjonken vannbehandlingsanlegg, som er Ullensakers vannkilde, og til Gardermoen renseanlegg. På skolen har vi gjort forsøk hvor vi har målt vannkvaliteten på drikkevannet. Det er godt drikkevann i Ullensaker. Men det er for lite til alle innbyggerne. Derfor bygges det nå et nytt vannbehandlingsanlegg i Eidsvoll i tilknytning til Hurdalssjøen, som skal bli vår neste vannkilde. Da får vi rikelig med vann. Nå er det så knapt med vann, at det er restriksjoner på hagevanning hele sommeren, forteller elevene.

VIKTIGSTE AV ALT

Jo mer Joakim Ryen jobbet prosjektet, jo mer forsto han hvor viktig vann er for alt liv på jorda.

– Det er mange steder i verden det er vannmangel, og konflikter oppstår på grunn av det. Slik vannmangel kan føre til krig. Vann er den viktigste livskilden på jord, konkludere han.

HØYT NIVÅ

Fagpersonene i Ullensaker kommune mener det er høyt nivå over de fire premierte oppgavene.

Det ble kåret to vinnere – en i hver klasse. Og det ble to nummer to – også det i hver klasse.

Nummer 1 i klasse i: «Ditt vann – vår jobb» av Joakim Ryen og Yiet Uy Huynh. Juryen sier blant annet:

Komprimert oppgave, fin slogan, tydelig språk, gode poenger, stor sjanse for at hele brosjyren blir lest.

Nummer 2 i klasse 1: «Vannet ditt – hvor kommer det fra» av Marius Bundli Karlsen, Sander Dønnum og Mats Nerhagen. Om den sier juryen blant Innbyggervennlig innhold, bra struktur og godt språk.

Nummer 1 klasse 2: «Kommunens vanvittige tilbud» av Alexander Tokstad og Simen Kristoffersen. Juryen sier: forfatterne har fått med seg svært mye av det faglige innhold. Imponerende, svært informativt og har en ingeniørmessig grundighet.

Nummer 2 i klasse 2: «Informasjonshefte om drikkevann» av Camilla Thune Nyhagen og Jan-Andreas Hafell. Juryen sier: stor faglig innhold, informativt, oversiktlig, bra struktur og språk. Forfatterne har jobbet mye med sitt bidrag.

LES OGSÅ: Vannbehandlingsanlegg i Staviåsen

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.