Haga produserer poteter på om lag 130 mål har om lag 300 mål kornarealer.

- Jeg var aldri i tvil om at jeg skulle ta over familiegården etter mine foreldre. Gården har vært slekta siden 1500-tallet, sier Haga.

MATSIKKERHET

Han mener Norge må være mest mulig selvforsynt med mat.

- Matberedskap er viktig. Vi skal ha mat i framtida også, og da må vi ta vare på norsk matproduksjon. Det er fort gjort å rive ned, men det tar lang tid å bygge opp igjen. Blir det matkrise for eksempel i land vi vil importere fra er det ikke sikkert vi får kjøpt mat derfra. Da vil de nok ha maten til egen befolkning. Å basere norsk matberedskap på import er veldig usikkert, sier Haga.

Han har imidlertid også en jobb utenfor gården. Han er utdannet sivilingeniør, og er teknisk ansvarlig for legemiddelkjeden på Ahus.

LES OGSÅ: 25-åring ser positivt på ei framtid som bonde

- EN BETYDELIG RESSURS

Haga holdt foredrag om landbrukets betydning for Nannestad da Innovasjon Gardermoen, Nannestad kommune, Nannestad næringslivsforum arrangerte næringslivsfrokost i samarbeid med Eidsvoll UIlensaker Blad.

Han fortalte i foredraget om landbrukets bidrag og muligheter i Nannestad, om de forskjellige produksjonene og hvilken ressurs dette representerer for bygda.

FLEST KUER I NANNESTAD

- Nannestad har flest kuer og produserer mest melk av kommunene i Akershus, og er den kommunen med størst økning i antall kuer siden 2000. Det er også store utmarksressurser hvor det beiter om lag 600 storfe og 4.000 sauer og lam hver sommer, sier Haga.

UTFORDRINGER

Han kom også inn på matsikkerhet, selvforsyning og utfordringer.

- De siste åra har verdens matproduksjon vært mindre enn konsumet, sier Haga.

Han viste også til at Norge ligger best an for bruk av antibiotika i husdyrproduksjonen.

- Ingen andre land i Europa bruker så lite antibiotika per produsert kilo. Og aldri før har vi måttet jobbe så lite for å kunne kjøpe den maten vi spiser. En av de største utfordringene for landbruket er nedbygging av dyrkbar jord. Det er vanskelig å produsere mat på områder det står hus, sier Haga.

EFFEKTIVISERING OG NY TEKNOLOGI

Han pekte også på at landbruket er blant næringene som har tilpasset seg aller best i forhold til myndighetenes krav og et krevende marked.

- Det er kommet mye ny teknologi som har gjort landbruket mer effektivt. Bønder er generelt veldig endringsvillige og flinke til å ta i bruk ny teknologi. Svært få næringer kan vise til like gode effektiviseringstall, sier Haga.

LES OGSÅ: Ungt ektepar satser fire millioner på sauer

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.