Eierne av Sundgata 17 har satt stillaser rundt bygget. Da Raymond Price så det, tok han kontakt.

– Eieren sa de skal male hele bygget, også veggmaleriet. Det kan ikke være sant, jeg har da rettigheter som kunstner, sier han fortvilet. 

SIDEN 2004

For 14 år siden tok daværende eier Svein Reinton initiativet til å dekorere veggen.

– Mange mener maleriet er et friskt pust. Jeg er lei meg og litt sint over at det kan bli borte.

– Ble veggmaleriet nevnt spesifikt da du solgte bygningen?

– Det var ikke tema, sier han.

Før Price fikk male ble saken behandlet i kommunen som en fasadeendring.  

– Jeg kaller maleriet Gaia. Det er fullt av symboler som viser samspillet mellom mennesker, naturen og jorda. Jeg malte det som en freske for at det skal holde seg fint i mange tiår. Dette må kommunen stoppe, for nå føler jeg meg overkjørt, sier han. 

Sundgata trenger sårt oppussing, noe Price er enig i.

– Mye av malingen flasser av, men veggen med maleriet på er like fin. Derfor må de la den stå i fred. Jeg kan gjerne komme å friske opp noen av fargene som er falmet, sier han.

IKKE TILLATELSE

Gårdeieren har søkt kommunen om, og fått tillatelse til å endre inngangspartiet. 

– Men det gjelder ikke kunstverket på veggen. Da må de søke på nytt om en fasadeendring, sier virksomhetsleder Tonje Valborg Bekkadal i Eidsvoll kommune. 

– Har dere snakket med eier?

– Ja, vi tok kontakt da vi hørte at veggmaleriet kunne bli malt over, og har sagt at tillatelsen ikke gjelder den veggen, sier hun. 

HAR RETTIGHETER

Åndsverkloven sier at gårdeier skal varsle kunstneren når kunst skal fjernes. 

– Det står ikke noe om hvor lang tid i forveien, men kunstnere skal få mulighet til å dokumentere verkene. Dette med tanke på både historien og utnyttelse av rettigheter til for eksempel reproduksjon, sier rådgiver Kari Astrup i Bono (den norske opphavsrettsorganisasjonen for dem som skaper visuelle verk). 

– Er det alt gårdeier må gjøre?

– Ja, rent juridisk. Men vi mener at man også må utvise et kulturelt gangsyn. Det har vist seg før at når man varsler kan det ende opp i dialog og lykkelig utgang.

– Er loven lik for Edvard Munch og Raymond Price?

– Ja, den gjelder for alle åndsverk uansett opphav, sier Astrup. 

EUB har forsøkt å få tak i gårdeier for kommentar, uten hell.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.