Vegvesenet foreslår bare én bom på fylkesveg 33

Comments Kommentarer Print Skriv ut
Av Jan Arne Sandholtbråten
jason@eub.no | 958 12 930
Publisert: 10.01.17 09:00

FEIRING. Satsen i bommen på Toten-sida økes i så fall fra 34 til 42 kroner.

Forslaget om bare én bom er i tråd med den anbefalingen fra Vegforum, samarbeidsorganet for fylkesveg 33. Det er også bifalt av Eidsvolls ordfører, John-Erik Vika.

Med en slik løsning slipper innbyggerne i Feiring å betale bompenger for å komme til kommunesenteret eller ut på E6 sørover.


FORDEL FOR ALLE

Forslaget innebærer at bomavgiften nord for Feiring økes fra dagens 34 kroner til 42 kroner for små biler og det dobbelte for biler over 3.500 kilo. Likevel mener vegvesenet at opplegget med bare én bomstasjon er til fordel for alle.

Drift av en bomstasjon nummer to ville ha kostet om lag to millioner kroner i året, og vegvesenet har regnet ut at taksten der ville ha blitt på 11,50 kroner. For dem som ville ha passert begge stasjonene, og det gjelder de fleste, ville avgiften dermed blitt på 45,50 kroner.

Etter forslaget slipper nå gjennomgangstrafikken 3,50 kroner billigere, og lokalbefolkningen slippe avgiften helt.

- Dette er en vinn vinn-situasjon, men det er et prinsipp at de som får nytte av vegen, også skal være med å betale. Det finnes derfor en mulighet for at departementet eller Stortinget kan si nei til forslaget, påpeker saksbehandler Knut Wilberg i Statens vegvesen.


POLITISK BEHANDLING

Saken sendes nå til lokalpolitisk behandling i Eidsvoll og Østre Toten kommuner samt Akershus og Oppland fylkeskommuner.

- De endelige vedtakene vil danne grunnlag for en eventuell stortingsproposisjon om delvis finansiering med bompenger, opplyser Wilberg.

- Dersom saken blir behandlet i kommunene og fylkestingene i løpet av februar, er det håp om å få den til Stortinget i høstsesjonen, opplyser han.


FERDIG 2019

Forslaget legger til grunn at utbyggingen på Akershus-sida kan komme i gang i år, med ferdigstillelse i 2019.

- Vi kan ikke sende prosjektet ut på anbud før vi har finansieringen i orden, men vi jobber nå med en mulighet for forskuttering av midlene, opplyser Knut Wilberg.


SMARAGDTUNNELEN

Planen er å utbedre vegen gjennom Byrudberga over en strekning på 2,4 kilometer, derav minst 650 meter i tunnel, som vegvesenet nå kaller «Smaragdtunnelen».

Utbyggingen er anslått å koste 253 millioner kroner. I tillegg er det foreslått å avsette ti millioner kroner til miljøtiltak i Feiring for å kompensere for forventet økte trafikk gjennom bygda.

- Det forutsettes at ytterligere midler til gang- og sykkelveger i Feiring vurderes i forbindelse med et eventuelt trinn 2, skriver vegvesenet i sin utredning.Comments Kommentarer Print Skriv ut
EUB starter snart med daglige nyhetsbrev. Få de beste lokale sakene rett i innboksen.

Nyheter
- Det er noe mandig ved dette enorme møbelet NOTUSED
BOLIG. En kakkelovn er ikke bare et ildsted, men også et tradisjonsrikt møbel med en aura av kulturhistorie. Og skal det først være en slik ovn, hvorfor ikke gå for det genuint antikke?
35 voksne sauer og 138 lam tatt av rovdyr NOTUSED
EIDSVOLL. Bønder i Eidsvoll fikk i fjor nesten 500.000 kr i erstatning for rovdyrtap.
Leon kan få håndsrekning fra de norske helsemyndighetene: Livsviktig medisin kan snart bli gitt i Norge NOTUSED
ALGARHEIM. Snart kan Leon og familien slippe å reise til Sverige for å få medisinen som har gitt oppsiktsvekkende resultater.
Storinnrykk på de videregående skolene: 9.-klassingene skal snuse på linjevalg NOTUSED
ØVRE ROMERIKE. Det er mange elever som går ut fra grunnskolen, som ikke aner hvilken linje som passer dem best når de går over på en videregående skole.
NVE godkjenner ikke reguleringsplanen for Vilberg-området. Årsak: Fare for kvikkleire NOTUSED
EIDSVOLL. Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har fremmet innsigelse mot kommunens reguleringsplan for Vilbergområdet.
Han amputerte beinet som barn. Det hindrer ikke Thomas Evensson (20) fra å jobbe ute i butikk NOTUSED
ULLENSAKER. Mogreina-mannen drømmer om egen forretning.
Enorm rift om enebolig NOTUSED
RÅHOLT. Denne eneboligen gikk 900.000 over prisantydning.
Bygger fortau fra Andelva til Vorma NOTUSED
EIDSVOLL. Finstadvegen blir helt stengt i sju måneder mens arbeidet pågår.
Kan huse 1.000 nye innbyggere - slik blir den første bydelen på Råholt NOTUSED
RÅHOLT. Planlegges elleve blokker med 391 leiligheter totalt kun tre minutters gange fra jernbanestasjonen.
Øvre Romerike Pensjonistuniversitet fyller 10 år. Markerer med energi og miljø på programmet NOTUSED
JESSHEIM. Torsdag 2. februar inviterer Øvre Romerike Pensjonistuniversitet til møte med temaet Sikkerhet - energi og miljø i Ullr i Ullensaker Rådhus.
ARKIV

Eidsvoll Ullensaker Blad benytter informasjonskapsler (cookies) for å gi bedre kundeservice, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om bruk av informasjonskapsler her.

Lukk