– Det var den gamle veslebygningen på gården til Harald Espelund i Mogreina. Den ble tatt ned, fraktet, satt opp igjen her og bygd på, sier Bård Arild Bråten.

Han står på eiendommen Nedre Linnerud 6 på Bøn i Eidsvoll. Det er mye historie i veggene der. Barnehage, bingo, juletrefester og musikkøvelser er en del av historien. I sommerhalvåret var det hektisk fotballaktivitet på eiendommen. I vinterhalvåret var det ishockey og skøyter som dominerte. En trehjulssykkel og flere stolper med lys i toppen viser med all tydelighet at det har vært yrende liv på tomta en gang for noen år siden. De siste årene er det gradvis blitt mindre.

– Barnehagen var her i nærmere 20 år, men stengte dørene i desember i 2006. Siden den gang har det skjedd lite her, sier Bråten.

Liv i sovende velforening

Mandag kveld ble det sparket liv i den sovende velforeningen. Kun for formelt å legge den ned og beslutte eiendomssalget. Det var første velmøte på 15 år. Bråten, som var leder den gangen, var naturlig leder denne gangen også.

– Det er klart det er med et visst vemod vi gjør dette. Vi har hatt et håp om at andre skulle ønske å ta over for å videreføre velforeningen, men ingen har meldt seg. Det er en beslutning som har presset seg fram, sier Bråten.

– Hva kan du si om eiendommen?

– Det er innlagt vann og kloakk og strøm. Fasilitetene er i orden, men selve huset er nok kondemnabelt. Det bærer i hvert fall preg av tidens tann. Bygningen ble satt opp i 1969. Eiendommen er på 5,3 mål og du har fin utsikt til Hadelandsåsene og Mistberget, sier Bråten.

Stadig flere velmedlemmer

– Kan det bli mat for utbyggere?

– Det vet du aldri, men eiendommen ligger i et LNF-område. Drømmen er at det flytter inn en yngre familie med barn. Så får de vurdere om huset bør rives og om det skal bygges nytt, sier Bråten.

– Hva håper dere å få for det?

– Det har vi ikke snakket mye om. Jeg slang bare ut at det i hvert fall bør være 500.000 kroner. Pengene vil vi i så fall gi bort til egnede formål, svarer Bråten. På velmøtet ble det besluttet at Anton Sundby og Harald Milli skal forestå salgsprosessen. De skal ta nødvendige undersøkelser, blant annet dialog med kommunen. Administrasjonsleder Annette Henriksen i Vellenes Fellesorganisasjon har ikke inntrykk av at det blir færre vel i Norge.

– Vi har 2.200 medlemmer nå, og ser at vi vokser i medlemstall hvert år. Velforeninger er til nytte for fellesskapet i et lokalsamfunn, sier Henriksen.

Løkenvangen Vel

Startet opp i 1958.

Bård Arild Bråten var leder for 15 år siden.

På første møte siden da ble velforeningen besluttet nedlagt.

Bråten ledet møtet. Det ble også besluttet å selge eiendommen i Nedre Linnerud 6 på Bøn i Eidsvoll. Eiendommen er på 5,3 mål. Pris er foreløpig ikke diskutert.

Pengene for salget vil gis bort til egnede formål.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.