Denne uken fikk Per Jahren fra Eidsvoll en skremmende opplevelse han seint vil glemme.

– Jeg kom kjørende fra Gruemyra, en veg der det ikke er gangveg eller lys. Der skulle jeg passere to biler i møtende kjøreretning som blendet for meg. I det øyeblikket så ikke jeg at det gikk en mørkkledd ung jente som hadde null refleks på feil side foran meg. Jenta var to sekunder fra døden, og jeg to sekunder fra å bli en morder. Jeg kastet bilen til siden, og hadde utrolig flaks for at hun ikke ble påkjørt. Jeg kjørte tilbake til henne etterpå og forklarte hvor skummelt det egentlig kan være, sier Per.

skuffende resultat

Refleks er fotgjengerens beste livsforsikring. Kun 20 prosent av befolkningen i Akershus bruker refleks. Vegvesenet har som mål at 40 prosent skal bruke refleks innen 2014.

– Det er de eldste som er dårligst på bruk av refleks, mens barn er flinkere siden de lærer om det i barnehage og skoler, sier distriktsleder for Trygg Trafikk i Oslo og Akershus, Unni Knutli.

ULYKKENE ØKER

Fotgjengerulykkene øker i den mørke årstiden. Ifølge vegvesenet skjer 40 prosent av fotgjengerulykkene i mørket. Du kan redusere risikoen for å bli påkjørt med 85 prosent ved bruk av refleks.

REFLEKS SOM TEMA

Trygg Trafikk har foreslått gode oppgaver og aktiviteter som kan brukes til opplæring i forskjellige klassetrinn i barnehager og skoler. I fjor deltok blant andre Preståsen skole på Nannestad i refleksjakten. Det går ut på å finne alle reflekser hjemme, og så sørge for å henge dem på alt av ytterklær. Preståsen var en av seks skoler som vant 1000 kr. GLEMMER REFLEKSENERundt 1,2 millioner nordmenn har reflekser liggende i skap og skuffer hjemme. Men kun en prosent bruker dem.

– Problemet er at refleksene ikke blir brukt. Vi tror ikke folk bevisst velger bort refleksene, men at mange glemmer dem når de går ut døra hjemme. Et påbud ville skapt større oppmerksomhet rundt dette og fått langt flere til å huske refleksen, sier direktør Kari Sandberg i Trygg Trafikk.

GODE TIPS

– Nå som høsten er her og det mørkner, så finn fram refleksene. Gjerne noe som fanger oppmerksomheten, som vest eller jakker med reflekser, sier Knutli.

– Det var ikke noe opplevelse å nesten kjøre på noen. Så jeg håper flere folk bruker refleks, sier Jahren.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.