Kløfta-kvinnen Lill Kristin Fossum ble før jul ferdig utdannet AKTIV-instruktør ved Norges idrettshøgskole. Videreutdanningen er et samarbeid mellom idrettshøyskolen, Oslo universitetssykehus og stiftelsen Aktiv mot kreft. Denne utdannelsen ønsker hun å bruke til å veilede kreftpasienter på treningssenteret Spent Jessheim, hvor hun til daglig jobber som sportslig leder og instruktør.

- BEDRE LIVSKVALITET

- Jeg gleder meg til å ta fatt på arbeidet og forhåpentligvis bidra til bedre livskvalitet for mennesker som har hatt kreft, sier Fossum, som er bosatt på Jessheim.
Aktiv mot kreft jobber for å få fysisk aktivitet inn som en fast del av kreftbehandlingen. Når behandlingen er avsluttet og pasientene har flyttet hjem, er ønsket at de skal fortsette med treningsveiledning fra trenere i sitt nærmiljø. Dette er bakgrunnen for at det nå utdannes AKTIV-instruktører. Fossum er del av det andre kullet i rekken.
- Vårt mål er at det skal finnes minst én AKTIV-instruktør alle steder der det tilbys fysisk aktivitet i Norge, sier Helle Aanesen, daglig leder i Aktiv mot kreft.

FLERE VIRKNINGER

Ifølge stiftelsen viser forsking at tilpasset fysisk aktivitet gjennom kreftsykdom er gunstig på flere måter. Den viser til at trening kan bidra til å redusere bivirkninger av kreftbehandling, opprettholde og bygge opp fysisk form, og gi økt energi og overskudd. Fysisk aktivitet kan også redusere risikoen for å utvikle senskader og tilleggssykdommer som hjerte- og karsykdom og diabetes etter kreftsykdom.
- For noen år siden fikk man beskjed om å gå hjem og legge seg på sofaen ved en kreftdiagnose. Nå vet vi heldigvis mer om alle de positive effektene av aktivitet både før, under og etter kreftbehandling sier Fossum.

PERSONLIG TRENING

Tilbudet skiller seg ut fra vanlig trening ved at det skal være tilrettelagt for den diagnosen pasienten har eller har hatt. Treningen skal foregå enten som individuell personlig trening, eller i grupper.
- Det gjelder tilpasning for senskader, midlertidige skader, og andre problemer den enkelte måtte ha. Vi har lært mye om symptomer og bivirkninger, men i utgangspunktet gjelder normale treningsprinsipper, sier Fossum.
Den sportslige lederen ved treningssenteret har som mål å få til et samarbeid med kommunen.

Kommuen positiv

Ullensaker kommune er åpen for å samarbeide med alle som vil bidra til bedre livskvalitet for kreftpasienter.
- Vi er generelt positive til alle hensiktsmessige tiltak for å hjelpe kreftpasienter til en bedre helse, overskudd og livskvalitet, og for at de skal komme tilbake til hverdagen, sier Bente Joten Skog, enhetsleder for Rehabilitering, utredning og forebygging i Ullensaker kommune.
- Ullensaker kommune har et stadig fokus på at våre innbyggere med helseproblemer og ulike diagnoser skal få en best mulig hverdag. I forhold til kreftpasienter er vi i disse dager i ferd med å iverksette ulike tilbud. Dette i form av kreftkoordinator, Ida-Marie Nilsen, samt fysioterapeut med driftstilskudd og spisskompetanse innen onkologi, hvor sistnevnte blant annet er sertifisert AKTIV-instruktør. Fysioterapeuten er forventet å starte opp innen mars 2015. Vi er på generell basis positive til samarbeid med alle aktuelle aktører som ønsker å bidra, sier Skog.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.