Vannstanden i Mjøsa og Vorma har vært uvanlig lav denne vårene.

– Vannstanden er viktig for landbruket både langs Mjøsa og Vorma. Problemet er nok størst i Hedmark og Oppland, men også i Eidsvoll kan bøndene få problemer med å få opp vannet når vannstanden er så lav som i vår, sier Eidsvolls ordfører John-Erik Vika.

FELLES HENVENDELSE

Sammen med de seks andre ordførerne langs Mjøsa har Vika skrevet under på et brev til Norges Vassdrags- og Energidirektorat (NVE) der de ber direktoratet vurdere mulighetene for mindre tapping i Svanfossen.

BÅTPROBLEMER

– Det har vært fokus på problemene med at vannstanden er så lav at folk ikke får ut båtene sine. Mjøsa er en viktig rekreasjonskilde for mange. Derfor er det forståelig at dette blir problematisert, skriver ordførerne.

LANDBRUKSPROBLEMER

– Mer alvorlig er det at det har kommet tilbakemelding om at landbruket får problemer med inntaket til vanningsanlegg, skriver ordførerne, og peker spesielt på vanskene for grønnsaksdyrkere.

I fjor var det omvendt.

Nå har ordførerne bedt om at NVE raskt vurderer situasjonen og gir Glommen og Laagens brukseierforening (GLB) anledning til å dispensere fra manøvreringsreglementet, slik at en for en periode kan stoppe tappingen i Svanfossen.

FLOMFARE

NVE har svart med at de har stor forståelse for den vanskelig situasjonen i landbruket, men viser til flomfaren dersom de ikke kan bruke Mjøsa som buffer for vannet som blant annet kommer fra høyfjellet.

– FØLGER REGLEMENTET

– GLB følger i utgangspunktet de regler som gjelder i manøvreringsreglementet, og så er det NVEs rolle å vurdere om det, etter søknad eller pålegg, kan eller bør gis tillatelse til annen manøvrering, skriver NVE.

– Kriteriene for et slikt avvik er i første rekke knyttet til en særskilt eller uvanlig fare for mennesker, miljø eller eiendom. Risikoen for økt flomvannstand må avveies mot de ulempene som lav vannstand medfører, konkluderer direktoratet.

FOR NESTE ÅR

– Dialogen med NVE har kommet for seint for dette året, kommenterer John-Erik Vika.

– Nå har det kommet mye regn og vannstanden er økende. Jeg forstår NVEs dilemma. Kommer flommen, og det må tappes mye ut av Mjøsa, gir det flom lenger nede. Dette er komplisert, men nå har vi startet en dialog. Vi må jobbe langsiktig. Neste år må vi se på andre løsninger, sier John-Erik Vika.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.