• STRAND: Her på Skjoldnestangen foreslår River Hustad en strand.

Norskamerikaneren River Hustad har bodd flere steder i USA og Europa. Hun ønsket seg til et sted med mye historie, og har naturligvis bosatt seg i Eidsvoll.

Hun trives veldig godt her, og har et sterkt engasjement for bygda. Det kommer til utløp i facebookgruppa «Vi som vil at Sundet skal blomstre».

Av de mange forslagene til Hustad, er det forslaget om en badestrand og svømmeplass i Sundet som appellerer mest. Det skal ligge nede ved Skjoldnestangen

–Jeg vet at sånne ting blir dyrt, men å sette sånt inn i en langsiktig planlegging vil gjøre Sundet veldig spesielt, forklarer Hustad.

Hustad mener at Eidsvoll mangler en helhetlig strategi og lurer på hvordan det skal bli om 10–20 år.

–Hvis vi ikke tar oss råd til å gjøre noen grep nå, vil vi ikke ha råd til framtiden. Det vil koste enda mer å gjøre feil, sier eidsvollingen.

– Folk vil bli hørt

I en av postene spør Hustad om folk ønsker et møte for å diskutere Sundets framtid. Hun spør også om det finnes nok interesserte mennesker til å danne en uformell organisasjon for å formidle folks synspunkter.

– Kommunen er flinke til å gi informasjon om ting som skal skje, men det finnes ingen fora for at folkets meninger skal bli hørt. Når folk blir hørt, får de et større eierskap til forandringene som skjer og de tåler mer, sier Hustad, som har erfaring som menneskerettighetsadvokat.

Hustad er utdannet jurist, og har to bachelorgrader, to mastergrader og to doktorgrader.

Bedre enn kjøpesenter

Hustad mener at slike tiltak vil trekke mange flere folk til Sundet, enn bare nok et kjøpesenter.

– Det er kjøpesentre over alt, så jeg mener det er feil å bygge et Amfi i Sundet for eksempel, forklarer den engasjerte Eidsvollingen.

Hun sier at Sundet ikke må forsøke å konkurrere med større byer.

– Dette er bare mine meninger, men det er min erfaring fra å se forskjellige byer utvikle seg, sier Hustad.

Hun peker på eksempler hun kjenner til i USA, hvor små byer har tvunget folk til å selge husene sine for å gjøre plass til kjøpesentre og dårlig byutvikling.

– Dette er steder som er større enn Sundet, men som forsøker å konkurrere med de større byene uten å lykkes, og blir helt ødelagt, forklarer hun.

Hustad foreslår:

 • Strand i Sundet.
 • Skulpturpark langs Vorma.
 • Hotell og parkering på Stasjonen.
 • Skistue på Prestgårdstunet.
 • Sandslottfestival.
 • Flåtekonkurranse.
 • Offentlig fyrverkeri.
 • Fuglesti ved Eidsvoll Prestegård.
 • Kulturfestival.

EUB TV: Snutt om førjulstida i Sundet på 60-tallet

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
 • Slette kommentaren din
 • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.