Rådmannen i Eidsvoll foreslår å innføre eiendomsskatt fra og med neste år. Han har kalkulert inn 30 millioner kroner i økte inntekter som følge av den nye skatten.

Den kalkylen forutsetter skatt på to promille av eiendommenes likningsverdi. Men regjeringen har lagt fram et forslag om å starte på bare én promille.

NY PROMILLEGRENSE

– Regjeringens forslag krever lovending som må vedtas av Stortinget, påpeker rådmann Knut Haugestad.

Han tror ikke på noen lovendring før jul, og da vil kommunebudsjettet for 2018 være vedtatt.

– Skal vi innføre eiendomsskatt fra og med neste år, krever det at vi gjør alt riktig i høst. Vi trenger pengene så mye at vi må prøve, sier han.

– UTSETTELSE GIR MILLIONTAP

– Formalfeil kan medføre tap av hele inntekten i 2018 og forsinket innfasing. Forsinket innføring kan også gi halvering alle kommende år hvis eiendomsskatteloven endres, påpeker rådmannen.

Han har lagt inn 30 millioner kroner i budsjettet både for 2018 og for 2019.

Svikter rådmannens forutsetninger, kan det føre til null i 2018 og bare 15 millioner kroner i 2019 selv om kommunestyreflertallet skulle vedta den nye beskatningen.

Eiendomsskatten er forventet å gi kommunen inntekter på 45 millioner kroner i 2020 og 60 millioner kroner i 2021 dersom loven ikke endres.

En forutsetning er selvfølgelig at kommunestyret si ja til den nye skatten.

USIKRE SYKEHJEMSPLASSER

Et annet usikkerhetsmoment i det presenterte budsjettforslaget er antallet sykehjemsplasser som kommunen må leie hos private institusjoner.

Rådmannen har bare lagt inn fire plasser, mens man i perioder har vært nødt til å leie over 20 plasser.

– Vi øker egendekningen av sykehjemsplasser og har nedtrekk på kjøp av plasser. Dette øker risikoen betydelig, og prislappen er 900.000 kroner per kjøpsplass ut over det budsjetterte, påpeker rådmannen.

VEDTAS 12. DESEMBER

Det endelige budsjettforslaget blir lagt fram i uke 44, og blir lagt ut til offentlig ettersyn fra 22. november til 12. desember. Da skal budsjettet for 2018 og handlingsplanen til og med 2021 vedtas av kommunestyret.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.