I april vedtok kommunestyret områdeplanen for en del av Gystadmarka. Før områdeplan for nordre del blir vedtatt, mener Hovin menighet at kommunen bør sette av areal til et kirkelig lokale.

– Vi driver en betydelig virksomhet for barn, unge og voksne, og menigheten ønsker fortsatt å utvikle potensialet. Og kirken må være der folk bor, sier menighetsrådsleder Merete Ødegaard Thommessen.

MANGE MEDLEMMER

Hun påpeker at den store befolkningstilveksten skaper nye utfordringer og muligheter for både offentlige og frivillige virksomheter. Og det handler om mer enn vanlige søndagsgudstjenester – i alle kommunens kirker stilte over 30.000 mennesker på slike. Da er ikke bryllup, dåp og den typen arrangementer regnet med.

ORGELET ER PÅ PLASS: Spesialbygd i Tyskland

– Her har Hovin menighet sin naturlige plass, med ca. 70 prosent av kommunens befolkning som medlemmer. Gudstjenestedeltakelsen øker. Antallet dåp, konfirmasjoner, vielser og gravferder øker. Like viktig som det som skjer i kirken i helgene, er det som skjer i ukedagene, sier Ødegaard Thommessen.

Jessheim kirke har allerede rundt 1100 arrangementer per år, og etterspørselen øker.

– Erfaringen viser at det slett ikke bare er kirkens medlemmer som benytter tilbudene, og det setter vi pris på. Vi opplever at aktivitetene fungerer som samfunnslim og dekker et stort behov blant mange som har tilflyttere uten et stort nettverk her, både kirkemedlemmer og andre. Mange av aktivitetene fungerer også som gode arenaer for integrering, blant annet språkkafé, sier hun.

GAMMELT OG NYTT

To kirker betjene beboerne som sokner til Hovin menighet – nye Jessheim arbeidskirke med 400 sitteplasser og den tradisjonelle Hovin kirke med ca. 350. Menigheten trenger flere plasser.

– Med befolkningsveksten her vil det være for liten kapasitet i nær framtid. Når neste områdeplan for Gystadmarka skal utvikles med anslagsvis 7.000–10.000 beboere, er det behov for kirkelige lokaler der, sier hun og henviser til Kirkeloven som sier det skal bygges ny kirke når befolkningsmengden tilsier det.

– At det blir behov for kirkelige lokaliteter i Gystadmarka er åpenbart, og det er Hovin menighets ansvar å påpeke dette, understreker hun.

Ødegaard Thommessen minner også om at gravplasskapasiteten i kommunen kommer til å bli sprengt i nærmeste fremtid.

– Det må settes av arealer til gravplasser i områdeplaner, gjerne i forbindelse med utbyggingen av nordre del av Gystadmarka, sier hun.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.