Planen om å gjøre om tidligere Stensby sykehus til midlertidig akuttmottak for asylsøkere, er fortsatt aktuell. Nå foreslår rådmannen at kommunestyret i Eidsvoll skal tillate 430 plasser.
Det ble opprinnelig søkt om tillatelse til 818 midlertidige asylplasser på Stensby. Rådmannen i Eidsvoll kommune innstilte på 400, men politikerne gikk for å tillate bare 200 plasser. Vedtaket ble blant annet begrunnet med begrenset kapasitet på kloakkrenseanlegget og trafikkfaren på Trondheimsvegen.
Dette vedtaket ble påklagd, men kommunestyret sto på sitt. Dermed havnet saken hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus.

UTILSTREKKELIG OG UKLART

Fylkesmannen opphevet kommunens vedtak og påpeker at begrunnelse for å tillate bare 200 beboere synes utilstrekkelig og uklar. Han etterlyser også en mer konkret vurdering av kommunens påpekning om at mottaket kan få vesentlige, negative virkninger på lokalmiljøet.

HAR AVTALE OM 400 + 30

Når rådmannen nå har endt opp med en ny anbefaling om å godkjenne 430 plasser, har dette sin bakgrunn i to forhold.
- Etter hva kommunen forstår, har tiltakshaver en avtale med UDI om 400 plasser med 30 beredskapsplasser i tillegg, forklarer rådmannen.
- Vi legger også merke til at advokatfirmaet som har formulert klagen på kommunestyrevedtaket, skriver at Stensby må kunne godkjennes «for 400 plasser eller mer», dette til tross for at søkeren opprettholder sin søknad om bruksendring for inntil 818 asylplasser.

STILLER BETINGELSER

Kommunen trekker seg noe både når det gjelder påpekningen av kapasiteten ved renseanlegget og den økte trafikkfarten. Men rådmannen vil likevel knytte flere betingelser til utvidelsen av beboerantallet; Tillatelsen skal gjelde kun for to år. Ønsker man å gjøre mottaket permanent, må det søkes kommunen på nytt.
Rådmannen innstiller i tillegg på at driverne må stille undervisningslokaler til disposisjon for beboere som har rett til skolegang, det må drives regelmessig og grundig opplæring av alle beboere om trafikksikkerhet og holdninger, og det må holdes et informasjonsmøte for nærmiljøet før driften settes i gang.

POLITISK BEHANDLING

Rådmannens forslag går altså ut på tillate mer enn dobbelt så mange asylplasser som kommunestyret opprinnelig gikk inn for.
Saken kommer til politisk behandling i hovedutvalget for næring, plan og miljø tirsdag 29. mars og skal avgjøres av kommunestyret 12. april.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.