• 25 millioner flypassasjerer årlig i 2016.
  • 6,5 millioner flytogpassasjerer i 2016.
  • Hoteller i alle størrelser med over 250.000 overnattinger i 2016.
  • Kongressfasiliteter til mange tusen mennesker.
  • En massiv logistikkbransje.

Slikt, og mer til, gjør Gardermoen til Norges største knutepunkt.

Og slikt trigger utviklere, som Oslo Airport City.

Øst for rullebanene, på nabotomta til Coops sentrallager, vil dette eiendomsselskapet utvikle mange hundre tusen kvadratmeter lokaler på sin 850 mål store tomt i Gardermoen næringspark.

MILLIARDER

Thor Thoeneie var en av dem som sto bak utviklingen av Barcode i Oslo. Han er nå administrerende direktør i Oslo Airport City og er overbevist om at Romerike blir et av landets mest spennende områder i lang tid.

På et seminar i regi av Rambøll nylig der temaet var utviklingen og forventninger for området, var han krystallklar på betydningen av hovedflyplassen.

– Tendensen i utviklingen i utlandet er tydelig: Flyplassene får økt betydning som knutepunkter for en rekke virksomheter i flere bransjer. Oslo Lufthavn Gardermoen Norges absolutt største knutepunkt. Turen til Oslo tar 20 minutter. Reiser du to timer herfra når du to millioner mennesker med bil, og 300 millioner med fly. Vi satser stort på å utvikle og bygge en ny by, med alt det innebærer, sier Thoeneie.

ENORME SUMMER

Han forteller om store summer som skal brukes på Gardermoen.

– I løpet av 20 til 30 år kan investeringene komme opp i 25 milliarder kroner. Vi vil ha varierte og arbeidsintensive virksomheter med opp mot 40.000 nye arbeidsplasser. Det er ikke lenger slik at flyplasser bygges rundt de største byene. Nå bygges byene rundt flyplassene, understreker han.

Oslo Airport City blir landets mest sentrale utviklingsprosjekt, og støtter seg på at Ullensaker er blant landets raskest voksende kommuner der dagens 35.000 innbyggere vil øke med 2,5 prosent årlig de 15 neste årene. Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at befolkningen på Romerike skal øke med 12 prosent i løpet av de neste åtte årene.

– Selv den veksten kan vise seg å være en klar undervurdering, sier seniorøkonom i Prognosesenteret.

Trendene på hele Romerike er nemlig tydelige; alle piler peker oppover. Det er estimert befolkningsvekst på 4000 personer per år framover. Jessheim er allerede en av Europas raskest voksende byer, og den byen i Norge med størst vekst. Veksten på Romerike er høyere enn på det sentrale Østlandet.

I tillegg forventes økte anleggsinvesteringer med rundt 20 prosent neste år, samt utbygging i stort sett alt som kan bygges og utvikles.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.