• ØSTOVER: På området øst for Lauvåslia ønsker Älvsbyhus å bygge Maura Miljøgrend. Illustrasjon: Älvsbyhus

Boligene skal bli selvforsynt med energi, primært med biogassanlegg basert på kloakken fra boligmassen, men også kloakkslam fra andre anlegg. Biogassen som utvikles av kloakken skal drive en generator som produserer både strøm og varme.

– I tillegg vil vi benytte solcelleenergi, sier Knut Eide, prosjektleder hos Älvsbyhus.

I andre enden kommer det ut renset vann og biogjødsel som kan benyttes til å dyrke mat på området.

Eide forteller at dette konseptet, tilknyttet et boligfelt, er det første i sitt slag i Norge. Det kan dreie seg om 250 boliger, en miks av småhusbebyggelse og leiligheter, på det 215 mål store området øst for Lauvåslia. Det skal også legges til rette for kommunal barnehage. Grunneier er Mathiesen Eidsvold Værk.

– Vi ønsker å etablere et nasjonalt forbildeprosjekt som vil redusere klimautslippene på en måte som ikke er gjort tidligere, sier Eide.

AMBISIØST

– Det er aldri før bygget et så ambisiøst miljøprosjekt i Norge. Med denne utbyggingen i Maura vil vi redusere miljøutslippene mer enn om det skulle bygges tradisjonelt i Nannestad sentrum. Budskapet fra fylket er at man må bygge leiligheter nært togstasjonen eller maks 1000 meter fra sentrum for at det skal bli godkjent. Men sånn vil ikke alle bo, og med vårt konsept vil vi oppfylle målene i forhold til klimautslipp, påpeker Eide.

Retningslinjene fastsatt av overordnede myndigheter er at 80 prosent av utbyggingen i Nannestad skal skje i Nannestad sentrum. Det betyr at de gjenstående 20 prosentene skal fordeles på de andre tettstedene Holter, Åsgreina og Maura.

– Ut fra dette forventer vi en innsigelse, men vi håper da at Nannestad kommune bringer den til Kommunaldepartementet, sier Eide.

Han viser imidlertid til et vedtak av Fylkestinget, hvor man under behandlingen av den regionale planen vedtok at for kommunene Aurskog Høland, Nes og Nannestad, som er store i areal, langt fra Oslo og med en befolkningsstruktur som er

spredt på flere mindre kommunesentra, kan vurderes om veksten kan legges på mer enn ett utpekt vekstområde forutsatt at disse har tilfredsstillende kollektivdekning.

REDUSERT BILTRAFIKK

Han peker på at den nye areal- og transportplanen fra fylket vil bidra til en radikal endring i bosetningsmønsteret som gjør at alle større utbygginger vil bestå av leiligheter i sentrum.

– Men Maura er det største tettstedet i Nannestad, og det er jo der flest vil bo. Målet med 80-prosenten er at det skal bli mindre biltrafikk og dermed mindre klimautslipp. I mange lokalsamfunn passer ikke denne teorien inn. Med den utbyggingen vi ønsker i Maura har vi lagt til rette for at både bilbruken og klimautslippene reduseres mer enn det fylket legger opp til, og har etablert et samarbeid med Sintef som skal bidra til å gjennomføre og dokumentere dette, sier Eide.

I tillegg er planen for Maura Miljøgrend at bilbruken blant beboerne skal reduseres ved bildeling.

– I konseptet ligger det at boligsameiet får en egen bilpark bestående av 15 ulike biltyper man kan leie, og fri bruk av elsykler. Til å administrere dette og andre fellesfunksjoner skal det ansettes en person på heltid, som vil holde til på et servicetorg i et eget lite bygg. Vi har allerede vært i kontakt med Bori i forbindelse med dette. Vi har også etablert samarbeid med mange andre aktører, og kommet fram til gode løsninger som vil fungere, sier Eide.

LES OGSÅ: 1200 boenheter skal bygges på Bjørkeåsen

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.