• GANGVEGEN: Flomvannet står godt over gangvegen på Vorma-sida av Eidsvoll stasjon.
  • ANSVARLIG: Roy Hansen er bryggeansvarlig i Vorma båtforening. Det blir lange dager for ham og de andre medlemmene når vannet stiger i den grad som nå.

Med ordfører John-Erik Vika i spissen er flomberedskapsgruppa i Eidsvoll kommune på daglige observasjonsturer i området rundt Sundet. Tirsdag tok de turen over brua til stasjonsområdet, hvor vannet nå har overtatt deler av gangvegen og er på full fart mot stasjonsundergangen, som er blitt sikret med en sandvoll.

JOBBER SOM BESATT

Bryggesjefen i Vorma Båtforening, Roy Hansen, jobber i takt med at vannet stiger – det vil si mer og mer. Store verdier står på spill.

– Vi må følge med så ikke brygger for fem, seks millioner skal gå tapt. For å sikre bryggene, må vi skjøte på kjettingene som er festet til moringene. I går kveld var vi åtte mann som jobbet til 21.30, og nå er jeg nedom flere ganger om dagen for å se hvordan det utvikler seg, forteller Hansen.

– Har du opplevd noe slikt som bryggesjef tidligere?

– Nei. Jeg går på tredje året, men jeg kan si at dette er foreningen vant til og forberedt på. Likevel må vi passe på og følge nøye med. Vi kan risikere at bryggene blir liggende under vann og bli ødelagt. De løse landgangene kan også flyte av gårde, og vi må sørge for å sikre dem, sier bryggesjef Hansen.

– HAR ALT SOM SKAL TIL

Ordfører Vika forteller at vannet har steget 15 centimeter fra mandag kveld til tirsdag morgen.

– Elva stiger ikke like raskt nå som i helga, og vi håper på en snarlig kulminasjon, sier ordføreren.

– Hvis det verste skulle skje, som en 1995-flom, hvilken beredskap sitter kommunen på?

– Vi har alt – lastebiler, grusmasser til flomvoller, aggregater, store pumper, Røde Kors, HV og sivilforsvaret. Materiell og folk kan skytes ut på kort varsel, sier ordføreren.

Det er bare centimeter om å gjøre før vannet flommer over Skibladnerbrygga. Det tar ordføreren med ro.

– Brygga er laget for at den skal tåle flommene, sier han.

FLOM PÅ 2013-NIVÅ

Knut Ola Aamodt er vakthavende hydrolog i NVE. Han forteller at det forventes en flom på 2013-nivå.

– Mjøsa er i dag 124 m.o.h. I Hamar-området har de et nullnivå på 117,5. Det vil si at Mjøsa ligger i dag rundt seks meter i forhold til den lokale skalaen. Mjøsa skal opp 0,9 meter til, sier Aamodt.

Normalvannstanden i Mjøsa på denne tiden av året ligger på 121,5 meter.

VORMA

– I øyeblikket renner 1000 kubikkmeter vann i sekundet gjennom Vorma, som møter Glomma ved Vormsund. Flommen i Glomma er i ferd med å kulminere. Dermed vil den oppstuende effekten mot Vormas vannmasser avta, sier Aamodt.

Han forteller at det vil bli økt vannføring i Vorma fram mot 18. mai.

– Da vil det hele kulminere – både i Mjøsa og Vorma. Vi får en sakte reduksjon i vannstanden, forteller hydrologen.

– Hva med slusene i Svanfossen – står de åpne?

– Ja, de står helt åpne, og det har de gjort siden mars. Jeg vil gjerne avlive myten om at vannet strypes i Svanfossen for å spare vassdraget nedenfor.

Aamodt sier at det forventes en flom på 2013-nivå.

– Da var Mjøsas vannstand på 124,49 m.o.h, mens den i 1995 var over en meter høyere – 125,62.

LES OGSÅ: Vannet steg med to centimeter i timen

Fakta
  • Det har vært en rekke flommer i Mjøsa og Vorma gjennom tidene. Den største var Storofsen.
  • Storofsen var en ekstremflom som rammet store deler av innlandet i Norge i juli 1789. Uværet utløste også en rekke jordskred.
  • Mjøsa ble nesten dekt av trær og avfall, og det skal ha tatt to år før innsjøen var ren igjen. Vannstanden var opptil sju meter over normalen.
Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.