• BRANNKONSTABEL: Bjarne Noremsaune er brannkonstabel i Øvre Romerike brann og redning.
  • VIRALT: Videoen av Bjarne Noremsaune som demonstrerer viktigheten av hjelm, har blitt sett over 10 millioner ganger på Facebook.

Den ferdig redigerte videoen hvor Bjarne Noremsaune slipper en melon i gulvet med og uten hjelm, har 27.000 visninger på YouTube. Men på Bjarne Noremsaunes facebookside er videoen oppe i 10 millioner visninger.

– Jeg ble tatt litt på senga egentlig, det var ikke tanken, sier Noremsaune.

Sett over hele verden

Brannkonstabel Noremsaune er, som yrket tilsier, opptatt av sikkerhet i hverdagen. Han forteller til EUB at tanken bare var å lage en litt morsom ting å legge ut på Facebook.

– Det er et godt budskap, og det er bare fint hvis folk kan bli flinkere til sånne ting som å bruke hjelm, forteller brannkonstabelen.

Men han hadde ikke sett for seg at så mange skulle se videoen. I dag har videoen 10 millioner visninger, og blir sett over hele verden.

– Jeg ville vise effekten av å bruke hjelm, men det var litt for moro skyld, og for å se om budskapet kunne nå ut. I første omgang hadde jeg bare tenkt å nå ut til nær omgangskrets, sier brannmannen.

Enkel måte å beskytte seg

Han ser ofte ulykker i sin jobb, og vet svært godt viktigheten av å beskytte hodet i trafikken.

– Noen uker etter vi lagde den videoen, så var vi ute på en ulykke hvor noen hadde kræsja på sykkel, og da var det en diger bulk i hjelmen. Da ser man hvor viktig det er med hjelm. Det er stor forskjell på dem som har beskytta seg, og de som ikke har det, forklarer Noremsaune.

Når det er sagt, har Noremsaune inntrykk av at folk jevnt over er flinke til å bruke hjelm.

– Folk har blitt flinkere. Det er en enkel måte å beskytte seg på.

Fakta

  • Sykkelhjelm er en type lett styrthjelm beregnet for syklister. Slike hjelmer har gradvis utviklet seg over de siste 50 år som sikkerhetsutstyr til å redusere eller hindre hodeskader ved sykling.
  • Hjelmer kan redusere eller hindre sår og skader som følge av støt mot hodet. Testing av hjelmer skjer ved å la dem falle fra noen meters høyde med et modellhode inni og måle reduksjon i akselerasjon.
Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.