Kommunen økte festeavgiften for borettslaget fra 1.737 kroner til 60.973 i 2014. Borettslaget godtok ikke økningen, og tok saken til Øvre Romerike tingrett. Der vant borettslaget. Kommunen anket til lagmannsretten, men tapte også der. Dommen sier at festeavgiften skal reguleres etter konsumprisindeksen og ikke etter tomteverdien, som kommunen hevdet og baserte sin regning på.

KOMMUNEN I SKVIS

– På grunn av Opplysningsvesenets fonds prispolitikk har kommunen havnet i en skvis. Da kommunene over det ganske land i sin tid festet utbyggingsområder fra «prestegårdsfondet», eller Opplysningsvesenets fond, var festeavgiftene bagatellmessige. Nå har Opplysningsvesenet begynt å markedsregulere leien. Dette merkes spesielt godt i vekstkommuner som Nannestad. Spørsmålet som behandles i rettssaken er på mange måter om den enkelte fester skal betale tomtekostnadene selv, slik andre innbyggere gjør, eller om resten av innbyggerne skal være med og spleise gjennom at kommunen tar mesteparten av regningen. Det handler også om å sikre lik behandling av alle tomtefesterne, sier Hans Thue, ordfører i Nannestad kommune.

KJØPTE FESTEOMRÅDENE

Kommunen har innløst festeområdene på Preståsen for 51 millioner kroner.

– Kommunen valgte å gjøre dette for å få forutsigbare kostnader. Alternativet var stadige reguleringer i takt med markedsverdi. Med boligutviklingen og prisutviklingen i vårt område ville dette bli en stor utfordring. Innløsningspotensialet, ved salg av eiendommene til festerne, er i størrelsesorden 35 mill. Differansen skyldes at loven regulerer innløsning til 25 prosent av oppregulert festeavgift eller 40 prosent av markedsverdi. Lånet på 51 millioner kroner koster per i dag kommunen 1,5 mill. per år i avdrag og 1,5 mill. i årlige renter. Kommunens inntekter fra disse områdene er om lag 650.000 kroner i året. Det vil si at kommunens innbyggere subsidierer festeområdene med om lag 2.350.000 kroner i året. Det er viktig å formidle at alle som fester hos kommunen har mulighet til innløsning årlig. Dette gjelder også dem som ikke har innløsningsrett etter loven, sier ordføreren.

SELGER FOR SAMME PRIS

Han peker på at en årlig festeavgift på ca. 4.208,70 gir en årlig kostnad på 263 kroner per boenhet, eller en månedskostnad på ca. 22 kroner per boenhet, hvis lagmannsrettens avgjørelse blir stående.

– Får kommunen medhold for en årlig festeavgift på 60.793 kroner gir det en årlig kostnad på ca. 3.800 kroner per boenhet, eller en månedskostnad på ca. 317 kroner. Kommunen har også gitt Rådyrvegen BRL et tilbud om innløsning av sin tomt. Arealet er 5.450 kvm og prisen er 475,-/kvm, den samme prisen Nannestad kommune skal betale, totalt 2.588.750 kroner eller 161.800 per boenhet. Dette er 80.000 kroner mindre enn tilbudet borettslaget fikk fra Opplysningsvesenets fond, sier Thue.

Saksdokumentene til tirsdagens møte i formannskapet er unntatt offentlighet, noe Nannestad tomtefesterforening ikke er tilfreds med.

– Det ser ut til at hemmeligholdet i tomtefestesaken fortsetter, til tross for at dommene i både tingrett og lagmannsrett er offentlige. Nannestad kommune, med Arbeiderparti-ordfører Hans Thue i spissen, har forsøkt å inndrive maksimal festeavgift siden 2014. Dette står i sterk kontrast til Arbeiderpartiets valgprogram ved dette stortingsvalget. AP-ordføreren forsøker å inndrive fire-fem ganger så høy festeavgift som det Arbeiderpartiet sentralt mener. Tomtefesterne undrer på om Arbeiderpartiet er til å stole på når partiets egen politikk ikke blir fulgt opp av ordføreren i Nannestad. sier Petter Gulbrandsen, leder for Nannestad tomtefesterforening, i en pressemelding.

LES OGSÅ: Kommunen mangedobler tomtefesteavgiften

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.