- Å kjøre 20 tonn tunge lastebiler inn i lukkede boligområder flere ganger i uken for å hente søppel, er både trafikkfarlig og forurensende. Fremtidens avfallshåndtering er et nedgravd avfallssug som fører posene til et sentralt hentepunkt, sier Venstres Stein Vegard Leidal. 

NYTT FORSLAG

I den opprinnelige planen for Gystadmarka skulle det vurderes å etablere et sentralt avfallssug innenfor planområdet i bydelen. Det punktet ble strøket av administrasjonen, derfor tok Leidal opp telefonen.

- Begrunnelsen for å fjerne punktet står ikke i noen av høringsuttalelsene. Jeg etterspurte denne fra rådmannen, og han sa det var administrasjonen som tolker kommunens avfallsforskrift slik at dette ikke går. Som del av posisjonen kontaktet jeg dermed Frp og Høyre, og fikk positive signaler. Siden hørte jeg at også Ap var positive, sier han.

I kommunestyremøtet la Leidal dermed inn endringsforslag om at kommunen vil vurdere stasjonært avfallssug for området.

Et enstemmig kommunestyre sa i voteringen ja til dette

- En vurdering er helt OK, nå må vi bare sørge for politisk involvering. Og det får vi til, smiler en glad Leidal rett etter voteringen. 

- Forslaget er veldig godt og uten tvil det mest fremtidsrettede. Derfor støtter vi det, sier Aps Eyvind J. Schumacher. 

BEDRE FOR KLIMAET

Bergen by har lenge brukt avfallssuget, som de kaller bossnett. Dette er et nedgravd rørsystem som frakter avfall under bakken ved hjelp av luft, og erstatter tradisjonell avfallshenting. Avfallet suges fra nedkastene til en sentralt plassert terminal og inn i store containere. De kjøres så til ymse gjenvinningsanlegg, avhengig av avfallstypen. Det er som musikk i Leidals ører.

- Vi skal bygge en ny bydel i en ny by, da må vi bruke best og nyest infrastruktur. Tross alt legger vi ikke ned avløpsløsninger med septiktanker lenger, heller, sier han.

- Hva er fordelene med bossnett?

- Permanent nedgravd avfallssug sparer arealer i bomiljøene, er bedre for klimaet og forenkler materialgjenvinningen. Dessuten unngår kommunen å grave ned anslagsvis 1200 avfallsbrønner.

- Men det er er ikke gratis å legge disse vakumsystemene?

- Rørene kan legges samtidig med annen nedgravd infrastruktur samtidig. Og det er fint mulig å innføfre dette systemet i eksisterende bomiljøer også. De får det til i Bergen som står på solid fjell, under oss på Jessheim er det bare sand, sier Leidal. 

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.