• TEST: Knut Eilertsen og Jone K. Mæland fra Nordic Bulk ser over maskinen.
  • MILJØPROBLEM: Gummi på avveie forurenser naturen.

– Turf Cleaner, maskinen som hindrer at gummigranulat lekker ut i naturen er den største nyvinningen for norske fotballklubber på mange år, sier Knut Eilertsen, vedlikeholdsleder i Kløfta IL og hjernen bak Turf Cleaner.

Som EUB har omtalt tidligere har Eilertsen i mange år studert metoder for å redusere svinnet av gummikulene som strøs på kunstgressbanene for å gjøre underlaget mykt og trygt å løpe på. I fjor besøkte Eilertsen også andre kunstgressbaner, idrettshaller, fotballmesser og forbund over hele Europa. Da han ikke fant en god løsning satte han seg på tegnebrettet selv. På høsten kjørte han en demonstrasjon for et knippe lokalpolitikere i Bakkedalen, der han viste fram gummisugeren han jobbet med. Nå har han ferdigutviklet maskinen som gjenvinner gummigranulat.

Tilbakefører gummi

Sammen med Sandnes-selskapet Nordic Bulk har Eilertsen lagd maskinen som kan samle opp gummien og tilføre massen tilbake på banen.

– Jeg modifiserte en maskin laget for å samle løv, men så at gummikulene var blandet med sand, sigarettstumper, stein, snus og annet. Jeg trengte hjelp til å rense massen og kontaktet Nordic Bulk som har høy kompetanse på å håndtere masser som dette, forteller han.

Jone Kilane Mæland, teknisk sjef i Nordic Bulk har sammen med en industriell partner i Irland jobbet med å få på plass løsningen.

– Teknologi som renser jordmasse har vi jobbet med i 25 år, det er fantastisk at samme prinsipp kan bidra til å løse problemet med gummigranulat. Ettersom det gir klubbene bedre økonomi og er et stort miljøproblem, er det riktig for oss å være med på prosjektet, forklarer Mæland.

VIL GJENVINNE ALT

Sammen med andre tiltak som NTNU-utviklede rister for overvann, og børstesluser for sko, håper Eilertsen at forbedringene vil komme raskt.

– Vi må ha nulltoleranse for søl, mitt mål er 100 prosent gjenvinning av gummikuler. Med løsningene og arbeidet som nå blir lagt ned håper jeg at norske klubber klarer opp mot 95 prosent i løpet av de neste årene, forteller vedlikeholdsleder Eilertsen.

Han mener at mengden gummigranulat som går tapt ikke er bærekraftig, både for miljøet og fotballklubbene som må betale for spesialavfall og kjøpe tonnevis ny gummi hvert år.

– Dette har vært et problem lenge, nå har vi endelig funnet en løsning, forteller Eilertsen.

LES OGSÅ: Tidenes beste norske herregolfer gjør comeback i Kløfta-klubb

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.