• SAMLING: Ruben Grønbeck Lillerud med noen av premiene han har skutt seg til.

Det unge skyttertalentet fra Nannestad er på landslaget i grenen OL-trap. Til tross for at han bare er junior ble han tatt ut i fjor. Han skyter for Ullensaker jeger- og fiskerforening.

– Det var etter at jeg begynte å satse ordentlig, og resultatene kom, at jeg i fjor ble tatt ut på landslaget. Jeg fikk da delta i EM i Baku og VM i Moskva. I EM kom jeg til finalen, og endte på en sjetteplass, forteller Ruben.

Han er også i Olympiatoppen, hvor han er én av Morgendagens utøvere.

Selv om han har tatt medaljer i både NM og andre store stevner setter han naturlig nok resultatet i EM høyest så langt.

– Det er forskjellige grener innenfor leirdueskyting. I OL-trap blir leirduene kastet fra et fast punkt rett ut fra deg, i forskjellige høyder og vinker. En runde er 25 duer, forklarer Ruben.

I konkurransen skytes det fem runder.

– For å komme med i finalen bør man ha minst 117 treff av 125 mulige, sier Ruben.

– NORGES STØRSTE TALENT

Landslagstrener Magne Østby mener Ruben er det største talentet i OL-trap i Norge akkurat nå.

– Han har ligget på 117 treff eller mer i flere stevner. Skyter du 117 kommer du til alle finaler som er. Det har han gjort flere ganger, men det er også noe han jobber hardt for å få til. Vi har store forventninger til ham. Det er helt utrolig. Han er jo igjen tatt ut til både EM og VM, sier Østby.

I slutten av juli reiser laget til EM i Østerrike, og i slutten av august blir det VM i Sør-Korea.

Ruben forteller at bunkeren med leirduekasteren står om lag 15 meter fra skytteren.

– Dua kan gå om lag 70 meter, men det optimale er å skyte på en avstand på opp mot 30 meter. Da har vi bare et drøyt halvsekund på oss. Det vil si at vi må være veldig konsentrert, sier Ruben.

OSLO GRAND PRIX

For et par uker siden deltok han i Oslo Grand Prix, hvor det deltok skyttere fra både Norge, Sverige og Danmark.

– Da ble jeg nummer sju totalt, og nummer tre blant de norske. Det er jeg fornøyd med, sier Ruben.

I april i år deltok han i OL-trap senior, også da i Sør-Korea.

– Da ble det et par treff for lite i hver runde, så da gikk det ikke så bra, forteller Ruben.

For to år siden deltok han i NM i seks forskjellige grener, og det ble medalje i alle.

– Det ble imidlertid «bare» sølv- og bronsemedaljer, forteller Ruben.

Da deltok han i grenene jegertrap, OL-trap, nordisk trap, dobbeltrap, sporting og leirduesti.

Det blir mye trening på unggutten. Til å kjøre seg på treningene har han mamma Laila Grønbeck Lillerud og pappa Arild Lillerud.

– De stiller opp, og jeg prøver å trene minst to ganger i uka på bane. Da må vi reise til Nittedal eller Bjørkelangen. Vi har ikke OL-trapbane i Ullensaker. I tillegg blir det kondisjonstrening, gjerne på sykkel, og styrketrening, forteller Ruben.

Ruben liker seg svært godt i skyttermiljøet.

– Det er veldig godt miljø, og så får vi jo reise mye, sier han.

«DUEFAMILIE»

Også faren er aktiv leirdueskytter og deltar denne uka i NM i jegertrap. Ruben forteller at søsteren Rikke (19) imidlertid ikke er bitt av basillen, men det ble moren etter hvert.

– Jeg har klagd mye på all skytinga til Arild, men så prøvde jeg selv. Det var så morsomt at jeg skjøt 800 skudd i løpet av en påske, forteller Laila.

Og denne sporten koster det jo også litt å holde på med. Ruben forteller at én patron koster om lag to kroner.

– Jeg skyter mellom 30.000 og 40.000 skudd i året. Det blir foreldrene mine som betaler det meste. Jeg setter pris på at de stiller opp for meg. Jeg jobber litt selv også, men noen fast sommerjobb er vanskelig å ha fordi det er om sommeren det arrangeres flest stevner. Jeg håper å kunne skaffe meg noen sponsoravtaler etter hvert. Skyting er en fritidsinteresse flere unge bør prøve, sier han.

Om høsten blir det også litt jakt på skyttertalentet.

– Det blir mest rådyr, men også litt fugl og hare, sier Ruben.

LES OGSÅ: Trio på talentleir: – Å bli tatt ut til å spille med de beste rundt om i landet gjør at jeg lærer enda mer og blir inspirert

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.