Fra nå av har Espen Bjervig fra Jessheim det øverste ansvaret for nasjonalidretten vår.

– Utad er det eliten folk ser, men bredden er størst og viktigst. Uten den blir det ingen topper, på en annen side er det eliten som finansierer driften vår så vi må ha plass til begge, sier han.

HOLDE INTERESSEN OPPE

Jobben hans går ut på å gi langrennssporten best mulige vilkår, uansett nivå.

– Det viktigste for oss er å jobbe for flere næranlegg for å sikre rekruttering, og heve kompetansen blant foreldre slik at de kan drive trening for å holde interessen oppe blant de unge.

– Med næranlegg, mener du skiløyper der folk bor?

– Ja. Mange nærmiljøer har flotte anlegg, men ofte må man kjøre 20–30 minutter for å finne skiføre. Du skal være over snittet interessert for å kjøre femåringer opp i Romeriksåsen for å gå på ski med hodelykt. I vårt område ønsker jeg ei lysløype med kunstsnø i en runde på et par kilometer fra Jessheim stadion. Om sommeren blir det rulleskibane, sier han.

– Vi går når forholdene er bra?

– Ja. Vi så det i vinter der folk gikk på ski over alt. Men vi kan ikke basere oss på slike forhold, og det er en utfordring vi må ta på alvor for å holde liv i skiidretten, sier han.

FRIVILLIGHET

Bjervig understreker også behovet for frivillighet.

– All norsk idrett er bygd på frivillighet. Våre topputøvere vet at uten velfungerende klubber forsvinner idretten. På kontinentet bruker de mye lønnede folk, våre frivillige tar ikke fem øre for å kjøre løyper halve natta eller stå i kiosken en helg.

– Er det en fordel for deg å ha vært utøver i verdenstoppen?

– Ja, men det viktigste er å forstå hvordan idretten er skrudd sammen. Norsk langrenn er en kompleks organisasjon der alt er basert på frivillighet samtidig som forbundet er kommersielt finansiert, sier han.

– Er det en utfordring?

– Ja, blir det for mange lønnede i idretten må noen betale dem. Og da er det fort gjort at det ikke blir plass til alle. Derfor er det vår oppgave å tilrettelegge for frivilligheten slik at vi beholder den, sier han.

– Må du besøke klubbene?

– Jeg prøver å si ja når jeg blir invitert, alt fra barnetreninger til politiske fagmøter. Ellers er jeg på en del skirenn for å få en følelse av hva som skjer der ute.

– Får du tid til å gå på ski selv?

– Jeg er glad i å gå på ski, og skulle gjerne hatt tid til mer. Så det blir noen turer der jeg får juling av Bjørn og Thomas. De er over snittet god form fortsatt de gutta, ler han.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.