- Det perfekte hjulet finnes ikke. Men man har kommet ganske langt med de materialene man rår over i dag.

Dette sier Svein Græe. Han sitter med en sykkelfelg i fanget som snart skal bli et fullblods sykkelhjul.

TILFELDIG

Det var et tilfeldig møte i skogen som endte opp med Råholtproduserte sykkelhjul. Innehaveren av sykkelsjappa på Råholt, Anders Bernhoft og Svein Græe var begge ute i skogen og luftet seg selv og terrengsykkelen. De ble stående og prate sammen.

- Jeg tror vi startet å diskutere om støtdemping. Ganske kjapt kom vi over til sykkelhjul og jeg forsto at Svein åpenbart hadde store kunnskaper om temaet, smiler Bernhoft.

HJUL ER VIKTIGST

Et sykkelhjul består ikke av mange deler. Men de få delene er aller viktigst på en sykkel.

- Uten tvil er hjulene viktigst, sier Michael Overbeck Cook.

- Ja, det er hjulene som er de viktigste elementene på en sykkel, sier Græe.

- Det er felg, nav og eiker. Og det er det. Men sammen utgjør delene en fantastisk enhet.

EKSTREM STYRKE

Felgen er av karbon og det er ikke tilfeldig på hvilken måte den er bygd opp. Den skal være veldig lett, men samtidig tåle ekstreme belastninger.

- For en del år siden kom jeg i kontakt med et selskap i Kina som var veldig interessert i å drive med produktutvikling. De har blitt meget dyktige. De produserer felger av meget høy kvalitet og av høy nøyaktighet. Jeg tester felgene via et apparat som kan måle 25/100 av en millimeter. Både høyde og sidekast blir målt. I tillegg må naturlig nok navet sentreres, sier Græe.

Det er 40 lag med karbon innerst og ytterst på felgen, og navet er produsert med keramiske lager

SPENNENDE HÅNDVERK

- Det å drive med et håndverk som er spennende. Det å gjøre noe praktisk som kommer andre til nytte har jeg alltid likt.

For en del år siden startet jeg med fluefiske. Da lagde jeg først mine egne fiskefluer. Etter hvert måtte jeg lage mine egne stenger. Jeg visste jo hvordan jeg ønsket at fluestengene skulle være, hvordan de skulle fungere i praksis og da var det jo naturlig at jeg måtte lage dem selv, smiler Græe.

PROFF TESTKJØRER

Eidsvollingen Henrik Evensen har vært testkjører på 1814-hjulene. Han har brukt hjulsettet i alle oppkjøringsrittene i vår. Henrik har flere topplasseringer og en seier så langt.

Hans resultater har medført at han er plukket opp av et profesjonelt team og han debuterte for sitt nye lag sist helg.

- Litt småskummelt å bruke Henrik. Han er over to meter høy og er kraftig bygd. Han er en råsterk syklist som håndterer redskapen ganske heftig på brustein. Men det gikk bra det også, ler Anders Bernhoft.

LES OGSÅ: Tuter, hytter med neven og viser fingeren

Følg Eidsvoll Ullensaker Blad på Facebook

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.