• TRESTEG: John Arve er aller best i tresteg-øvelsen.
  • OPPVARMING: John Arve er opptatt av å varme opp skikkelig. Her tar han et prøvekast innledningsvis.
  • SPREK: – Jeg holder på så lenge helsa holder, sier John Arve.

Etter at han først kjente brystsmerter, og senere falt om på badet, fikk John Arve Johansen i 1988 valget om å dra til London for å få gjennomført hjerteoperasjonen raskere enn i Norge.

– Jeg sa at jeg drar så fort som mulig for jeg skal ut i skauen igjen å trene. Da var det fire årer som var tette. To på 90 prosent og to på 50. Og enda hadde jeg gått Birkebeineren like før, sier Johansen til EUB og ler.

IVRIG

Du har kanskje sett ham på det nye eller gamle friidrettsanlegget på Jessheim, den hvithårede mannen som kaster spyd og kule eller hopper høyde, lengde, tresteg og stavsprang.

– Jeg synes det er så fint å holde på her alene. Da slipper man å kaste bort for mye tid på prating. Her går jeg gjennom fem-seks øvelser før jeg drar hjem, sier John Arve.

På sommerstid er ullsokningen på Jessheim friidrettsstadion hver eneste uke. Vinterhalvåret tilbringes i Nes Arena. I tillegg har 81-åringen et par-tre styrkeøkter i uka på treningsstudio, året rundt.

– Jeg har bestandig sagt at det er helse i hvert skritt. Jeg var inne og blokkerte ut siste gang i november, men dette går bra så lenge man varmer opp godt, sier han.

BYTTET AKTIVITET

Fra tiårsalderen hadde han drevet noe friidrett, men først og fremst vært opptatt av fotball, løping og ski på mosjonsnivå. Hjerteproblemene tvang ham til trappe kraftig ned på utholdenhetstreningen, men å legge idretten på hylla har aldri vært aktuelt. Etter hvert gikk John Arve over til å drive med tekniske friidrettsøvelser, og i 1997 bestemte han seg for å begynne å konkurrere i veteranmesterskap. Senest denne sommeren forsynte han seg grovt av medaljene på NM for veteraner i Knarvik. Tre førsteplasser i tresteg, lengde og spyd, sølv i høyde og stav, og samt bronse i kulestøt.

– Det jeg er best på må være tresteg. Jeg hoppet 7,63 inne og 7,59 nå på NM, sier Johansen.

I VERDENSKLASSE

Til sammenligning er dette lengre enn hva noen greide under vinterens VM i Australia. John Arve synes det var litt i lengste laget å reise dit, men har nå planer om å stille til neste års VM som finner sted i Malaga, Spania. Fra før har han kun konkurrert i nordisk skala. En VM-debut er likevel ikke noe som framkaller ekstra spenning.

– Nei sånt bryr jeg meg ikke om. Det skal nok gå fint, sier John Arve.

Han har ingen planer om å gi seg med det første.

– Jeg holder på så lenge helsa holder. Vi får ta det en dag av gangen. Det har jo bestandig vært moro med friidrett, sier veteranen.

LES OGSÅ: 100 år siden faren tråkket til med Norgesrekord

LES OGSÅ: Føler seg i sitt livs form som 44-åring

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.