I 2008 vant Sindre Buraas Åneskøl Opp på tiden 22:50.

- Det dannet kanskje grunnlaget for Buraas’ seinere motbakketriumfer. Seinere den høsten ble han jo juniorverdensmester i motbakkeløp, så grunnlaget ble nok lagt under Åneskøl Opp for ti år siden, sier arrangør Jan Erik Bjørnstad fra Feiring IL.

At hurdølingen Buraas var i Feiring uten oppholdstillatelse velger Bjørnstad å se bort i fra.

kenyansk supertid

Siden den gang har Sindres tid kun blitt slått én gang. Det var da kenyanske Richard Bartale i 2009 løp på 21:45 - en rekord som neppe blir slått med det aller første. Likevel tror Bjørnstad på et sterkt startfelt i den tiende utgaven.

- Det har rullet på veldig med deltagere de siste dagene, selv om det nok er noen som sitter på gjerdet og venter helt frem til søndagen. For eksempel stiller Kristian Monsen, som ble nummer tre i fjor, men som har vunnet før. Vi får se om han er i bedre form i år, sier Bjørnstad til EUB.

I fjorårets løp gikk Lillehammer-løperen Per-Christian Lysaker Torgersrud helt til topps på tiden 23:22, mens Åsen-skiløperen Johan Hoel tok 2.plassen. Julie Hammer fra Ull/Kisa vant kvinneklassen i 2016.

familieløp

Motbakkeløpet er ikke bare et 4300 meter langt blodslit, men også et løp for hele familien. Bjørnstad oppfordrer alle som ønsker å nyte den deilige Feiring-naturen til å ta turen, enten i barne- eller trimklassen i tillegg til aktivklassen.

- Dette er åpent for alle, selv dem som ikke vil løpe helt opp på toppen. Vi har barneklassen, og da oppfordrer vi barna til å kle seg ut eller sminke seg før de løper. Da kan foreldre, besteforeldre, onkler og tante slenge seg med ungene de første tusen meterne. Man trenger selvsagt heller ikke løp, det er lov til å gå. Det er tøft og bratt nok, det, forklarer Bjørnstad.

- Utsikten på toppen er uansett verdt turen. Da ser man store deler av Mjøsa og langt utover Hedmark og Oppland, avslutter Bjørnstad.

Fakta Åneskøl Opp

  • Motbakkeløp som arrangeres for tiende gang.
  • Løypa starter ved Mjøsas bredd (124 m.o.h) og har målgang på Årneskollen (602 m.o.h).
  • Løypa er 4,3 km lang, 1 km i barneklassen.
  • Stigningen er 10,6 prosent i snitt.
  • Rekorden innehas av Lisa Risby (26:40 i 2013) og Richard Bartale (21:45 i 2009).
  • Kristian Monsen er storfavoritt. Han har vunnet løpet fem ganger.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.