• LEDER AN: Håndballdommer Tom Martinsen.

Per i dag er det kun en eneste fra Øvre Romerike som dømmer i Norges Håndballforbund sine serier fra 2. divisjon og oppover. Han heter Tom Martinsen og begynte sin dommerkarriere i Ull/Kisa.

– Håndballdommere fra Øvre Romerike har i altfor mange år vært veldig dårlig representert i NHF sine systemer, sier Martinsen til EUB.

Dette vil han gjøre noe med. Region Øst i håndballforbundet har i mange år hatt forskjellige utviklingstiltak for dommere, men et tilbud lå brakk fram til Martinsen i fjor høst blåste nytt liv i en utviklingsgruppe hvor lokale klubber kan melde på sine dommere. Gjennom dette initiativet får nå ti dommerpar veiledning og oppfølging, i samarbeid mellom regionen og klubbene, for å ta nye steg som dommere.

– JOBBER IHERDIG

– Disse ungdommene i alderen 14 til 19 år jobber iherdig med å utvikle seg i dommergjerningen og har klubber som tilrettelegger helt fantastisk, sier Martinsen.

Han er opptatt av at de ikke bare skaper kampledere, men at elementer som å stå oppreist i stormen og samarbeid gir en lederutdanning som er overførbar til livet utenfor hallen.

– Ved å utvikle dommerne vil klubbene få en enklere rekrutteringsjobb og lagene vil få bedre dommere på sine kamper. En vinn-vinn situasjon for håndballen. Det arbeidet som gjøres har klubbene på Øvre Romerike støttet opp om, sier Martinsen.

KLUBBER GÅR FORAN

Blant annet ble det under 2017-utgaven av Nannestad cup lagt til rette for at turneringen skulle være en utviklingsarena også for dommere. Dette prosjektet sammen med Nannestad IL fortsetter også i år. Martinsen trekker også fram Eidsvold IF som et eksempel på en klubb som den siste tiden satser mer på utvikling av dommere. De tok tak i utfordringen med manglende rekruttering i 2016 og startet kursing som 35 dommere gjennomførte den gang. De har i dag tre par med i regionens utviklingsgruppe.

– Vi er opptatt av at man ikke må forsake noe for å bli dommer. Man trenger ikke å slutte å spille selv, eller slutte å ha kjæreste, men det må prioriteres, sier Martinsen.

Områdets eneste dommer på høyere nivå vil gi morgendagens dommere bedre forutsetninger enn hva han selv hadde som ung.

– Jeg begynte å dømme når jeg var 15. Det var hardt og brutalt, og lite oppfølging før noen fant ut at jeg var et talent. Nå begynner vi mye tidligere, sier Martinsen.

Som en gulrot for god innsats dro tre av satsingsgruppas håndballdommerpar til Alta i helgen som var. Målet med turen var å ha sosialt samvær, og få opplæring og dømming under Nord-Norges største turnering. 

VANT PRIS

Dommerparet bestående av Alex Bernhof fra Borgen og Dennis Martinsen (Raumnes & Årnes), på 16 og 15 år, ble kåret til beste dommerpar i turneringen.

– Den ene gikk dommerkurset så sent som i oktober, men de har alle gjort en kjempejobb. De fikk prisen også på grunn av sine gode holdninger, sier Martinsen.

Dommerparet fra Eidsvold IF, Keven Tveter Pedersen og Wolf Glittenberg er unge, men ikke urutinerte. Gutta dømte 31 kamper på tre dager, også spillere som var eldre enn seg selv.

– 14 år er kjempeferskt, men de viser både vilje og lyst. De er veldig motiverte og flinke å jobbe med, sier Martinsen, som er strålende fornøyd med alles innsats.

– At jenter og gutter kan gjøre så stor utvikling som disse parene har gjort på bare noen måneder er ganske unikt. Det viser hvor viktig det er med trygghet, tilhørighet og faglig påfyll, sier Martinsen.

– JEG HAR LYST TIL Å BLI BEST

Dommerparet fra Nannestad har mest erfaring av alle som dro til Alta. 19-årige Maiken Furulund Lundberg begynte som barnekampveileder for seks år siden, og har dømt fire år sammen med makkeren Alina Khurram.

– Jeg synes det er spennende å se utvikling i meg selv. Man lærer også mye håndball av å dømme, sier Maiken. 

Nannestad-jenta sier at hele reisefølget til Alta er svært takknemlige for oppfølgingen de har fått gjennom å være del av den nye satsingsgruppa for dommertalenter.  

– Det er erfarne og rutinerte dommere som veileder oss, og det er veldig spennende å bli kjent med nye mennesker og få utvikling sammen, sier hun.

Maiken har ambisjoner om å nå toppen innen dømming.

– Jeg har lyst til å bli best. Det hadde vært gøy å dømme elitekamper, sier dommertalentet.

LES OGSÅ: Landslagsstjerne skal trene gutta i Nannestad

LES OGSÅ: Mindre klubber sliter med guttehåndballen

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.