Fredag tar han med seg Jon Aksel Fosskaug og Mads Pedersen på sykkelturen mellom Rena og Lillehammer.

RUSAVHENGIGE

Både Jon Aksel og Mads har vært rusmisbrukere i mange år. Nå har de vært i behandling på «Håpets» i Fetsund i noen måneder. Formen er betraktelig bedre enn den var:

Anders Bernhoft, som driver sportsbutikken The Duke Sport på Råholt, sier målet er å gjennomføre.

- Vi har ingen ambisjoner utover det. Men jeg syns det er bra, gutta har tross alt akkurat vært igjennom et tøft behanlidngsopplegg og vært rusfrie i noen måneder. Jeg gleder meg vanvittig til denne turen, sier Anders.

HAR SPESIELLE GRUNNER

Anders Bernhoft har helt spesielle grunner til å brenne ekstra mye for å hjelpe narkomane.

For mange år siden, da Anders var ung, handlet livet om gjenger og dop i Oslos gater.

- Jeg har en broket fortid, og jeg brenner ekstra for å hjelpe narkomane, sier Bernhoft, som godt kan tenke seg å gjøre Birken og andre sykkelopplevelser til en del av opplevelsene for dem som får behandling på «Håpets».

- Det handler om å sette seg noen mål og oppleve at man får det til. Og å bruke kroppen er veldig positivt, sier Bernhoft.

FULLFØRTSE NORSEMAN

Anders Bernhoft er ikke ukjent med å sette seg hårete mål og gjennomføre. For to år siden kastet han seg ut for båtdekket i Hardangerfjorden og ga seg i kast med verdens tøffeste triatlon-løp, nemlig Norseman. Det gjorde han etter å ha trent seg opp fra null.

- Jeg har erfaring med at man kan få til alt om man bestemmer seg. Jeg syns det er moro å bidra til at andre erfarer det samme, sier han.

HAR TRENT I HELE SOMMER

Aksel Fosskaug har trent sykkel siden mai.

- Jeg er klar. Da det ble bart i mai begynte jeg å sykle, og før det trente jeg mye styrke. Jeg er ganske godt trent, sier Aksel.

Han har aldri syklet ritt før, selv om han har hatt lyst.

- Jeg har alltid syklet mye. Helt fra jeg var liten. Jeg har sikkert syklet over ni mil mange ganger, selv om jeg aldri har målt, sier han.

Nå gleder han seg til utfordringen over Hedmarksvidda.

- Det skal bli gøy. Jeg er glad jeg fikk tilbudet, for jeg hadde helt sikker ikke meldt meg på alene, sier han.

NEDGANG I BIRKEN

Totalt 15.000 deltakere har meldt seg på Birkebeinerrittet i år. Av dem sykler om lag 3000 på fredag og 12000 på lørdag. Jo Gunnar Ellevold, daglig leder i Birken, sier at alle store ritt går ned.

- Det handler om trender. Når det er sagt er nok 12000 er mer passende størrelse enn 16000, som det var i toppårene. Nå gleder vi oss til to dager med sykkelritt, sier han.

LES OGSÅ: 1814-hjulet er satt i produksjon på Råholt

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.