• DISP: Christina Bøen (18) har fått dispensasjon fra forbundet og får spille med gutta på seniorlaget.
  • MARKERING: Troppen samlet seg for en kort feiring av gladnyheten som ble presentert før trening.
  • SISTE FINPUSS: Seniorlaget har måneder med treninger bak seg. Denne uka legger de siste finpuss inn mot helgens seriepremiere.

Denne uka har seniorene i Sand Falcons sine siste treninger inn mot helgens seriepremiere i 2. divisjon. Laget legger siste finpuss på kampplanen til det som vil bli en historisk første kamp for den nyetablerte klubben. Ikke alle har kunnet forberede seg på samme måte. 18-årige Christina Bøen har vært med siden første trening for ti måneder siden, men forbundets regler for seniornivå sier at jenter ikke kan spille kamper sammen med gutter. Før økta begynner denne mandagskvelden samler Greg Kleidon spillerne i hjørnet av kunstgressflaten på Skogmo. Treneren har en nyhet han gjerne vil dele med troppen.

– Jeg blir utrolig glad, sier Christina, når hun får høre at forbundet har gitt henne dispensasjon til å spille med gutta.

Det er kun ei annen jente som spiller i herrenes seniorserie her til lands, de andre er med i kvinneserien som per i dag består av kun to lag. Falcons-gjengen jubler. Troppen går tettere og samler nevene i midten, før de setter i gang med oppvarmingen.

– «Super awesome». Dette har vært en stor prosess. Christina har vært med oss siden starten og jobbet knallhardt hele veien, så det er utrolig kult at hun nå har muligheten til å spille med oss, sier Kleidon.

VELDIG STOLT

Det er kun ti måneder siden Sand IL bestemte seg for å starte med amerikansk fotball, og den Jessheim-bosatte amerikaneren gikk inn som hovedtrener og sportslig leder. Mottakelsen har vært formidabel.

– Så vidt jeg vet er vi den første klubben i Norge som i sitt første år som klubb stiller lag på alle nivåer. Det er noe jeg er veldig stolt av at vi klarer, sier Kleidon.

Den ferske klubben har allerede rekruttert 70 spillere, etablert lag i alle aldersklasser, skaffet midler til utstyr og avgifter, og fått gjennom en oppgradering av banen Olaløkka.

– Dette er et enormt prosjekt. Sand IL har gjort en fantastisk jobb med oppstarten av amerikansk fotball ved å stille opp med oppstartsmidler og alt det nødvendige for at vi skal få lagene opp og gå. Styret har jobbet hardt for å få alt på plass til sesongen, og har lagt ned utallige timer for å gjøre alt som trengs også i kulissene. Vi har en felles plan sammen med fotballen i Sand IL for å gjøre Olaløkka til et blomstrende sted for både fotball og amerikansk fotball, sier Kleidon.

70 spillere

Christina er én av totalt 70 spillere i den nye klubben. Det er også et par andre jenter på U15-laget. Aldersspennet strekker seg fra fem til 40 år. Mange er fra Jessheim og Eidsvoll, en del andre fra Nes og Oslo. Rundt 20 unger utgjør pee wee-gruppa, resten skal spille på nivåer fra 15 år og opp. På seniorlaget er de fleste i 18–19 årsalderen eller i midten av 20-årene. Seniorene er totalt 29 spillere.

– Det er bra for et 2. divisjonslag, spesielt i det første året som klubb. Mange av lagene vi kommer til å spille mot har rundt 20 spillere, så jeg er veldig fornøyd med det antallet vi har, sier Kleidon.

På lørdag skal seniorlaget spille deres første kamp i årets 2. divisjon. Kampen mot Fredrikstad Kings, som spilles i Sarpsborg, blir tidenes første kamp for Sand Falcons.

– Det har vært en stor og stødig framgang. Med sommerpause har vi hatt åtte måneder med trening hvor vi har bygd lag og gjort oss klare for vår første kamp. Det har vært veldig spennende å se hvordan alle de nye spillerne har tatt spillet til seg, og allerede tatt på seg lederroller i laget, sier Kleidon.

VARIERT ERFARING

Christina hadde aldri spilt amerikansk fotball før hun bestemte seg for å stille på åpen trening hos Falcons. Hun hadde imidlertid prøvd såkalt flagfootball på skolen, og forteller at hun bare er glad i idrett generelt. Jessheim-bosatte Christina er blant flere på laget som har bakgrunn fra håndballmiljøet. Samtidig er det andre som har adskillig mer erfaring med amerikansk fotball, som for eksempel Haakon Rønning som bare skal spille litt med Falcons før han neste måned reiser til Finland for å bli proffspiller.

– Jeg ser ikke på laget vårt som et nybegynnerlag. Vi har en del gutter som har spilt forskjellige steder og har noen års erfaring, så har vi mikset dette med helt ferske spillere. Det har løftet hele gruppa. Det har vært en stødig framgang og nå ser vi alle fram til endelig å spille kamper, sier Kleidon.

De siste dagene har treneren kjent på kroppen at det venter en kamp i enden av uka.

– Det har vært korte netter med søvn, og lange dager med organiseringer av treninger og kamp. Sommerfuglene er der. Jeg synes vi har gjort mye bra, vi har sett Fredrikstad spille og fått på plass det vi trenger for å gå opp mot dem og forsøke å lykkes, sier Kleidon.

Christina sier seg enig i at det skal bli spennende å spille kamper.

- Jeg gleder meg. Men jeg er litt nervøs, sier hun med et smil.

STORE PLANER

I debutsesongen er treneren mest opptatt av at alle involverte skal ha det gøy.

– Vårt mål er å gå ut på banen og spille amerikansk fotball på den rette måten. Jeg har store visjoner for laget og at vi skal lykkes, men det handler ikke nødvendigvis bare om å vinne eller tape. Det handler mer om at vi skal spille god fotball, være gode lagkamerater, og at vi ser ut som et ordentlig lag og en skikkelig klubb. Det er min visjon og målsetting for denne første sesongen, sier Kleidon.

På sikt er planene å utvikle ungdomsprogrammet og seniorlaget hånd i hånd.

– Jeg vil ha oss opp på toppnivå. Jeg vil veldig gjerne at vi neste år skal kunne spille i 1. divisjon. Dette er en gjeng som er veldig sultne på å lære og bli bedre, de vil utvikle laget uten at noe skal stagnere dem, sier Kleidon.

Det er Vibekke Hansen som er leder for Sand Falcons. Hansen var leder i Eidsvoll 1814s fram til slutten av 2016, og også Kleidon har representert 1814s både som spiller og i forskjellige trenerroller. Da 1814s for to år siden sto i fare for å måtte flytte fra Bøn var Olaløkka et alternativ. De ble til slutt værende, men denne diskusjonen ble starten på Sand Falcons da Ullensaker idrettsråd, kommunen og klubben likevel ønsket et tilbud for denne sporten i Ullensaker. Til første hjemmekamp, 2. juni, vil det være satt opp såkalte «field goals» på Olaløkka-banen som også utvides i lengden for å passe amerikansk fotball.

– Hele etableringen har virkelig vært en «big deal». Det har vært mye arbeid med å skaffe utstyr til 70 folk, midler for å delta i seriespill, og en rekrutteringsjobb med å vise folk at det er amerikansk fotball her i Ullensaker og at døren er åpen, sier Kleidon.

Navnet Falcons ble til på bakgrunn av at falken er fuglen i det amerikanske og det norske luftforsvaret og Ullensakers kobling til flytrafikk. I tillegg er mottoet «spread your wings», der målet er at barn og unge skal komme til Falcons for å utvikle seg både på og utenfor banen.

– Vi prøver å gjøre det vi kan for å gi et tilbud til folk i lokalsamfunnet. Det må ikke alltid være innen «main stream» idrett, det finnes andre miljøer man kan være en del av hvor man kan vokse både som spiller og person, sier Kleidon.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.