Det var den 13. november i 1965 at Eidsvollhallen ble tatt i bruk. Den offisielle åpningen, samlet et stort antall som på en eller annen måte hadde vært sentrale i byggeprosessen eller var framtidige brukere.

I Akershus fylke var det ikke satt opp en eneste idrettshall da Eidsvoll klinte til.

- Prosjektet var faktisk ganske «spenstig» satsing av en kommune, sier idrettskonsulent Egil Martin Dahlum i Eidsvoll kommune.

Ikke en eneste kommune i Akershus hadde før 1965 bygd egen idrettshall, og da kom plutselig Eidsvoll med sin beliggenhet helt i nord, nær grensa til Hedmark, med en splitter ny hall som innhold både en fullformat innendørs idrettshall og svømmebasseng.

HÅNDBALLEN FLYTTET INN

Planene for hallbyggingen ble lansert allerede i 1955, så det tok noen år før den ble realisert, til «hele» 3,5 millioner kroner.

- Den offisielle åpningen fant sted 13. november. Leder for Statens ungdoms og idrettskontor (STUI) Rolf Hofmo, holdt åpningstalen med 500 tilstedeværende. Etter seremonien ble det spilt en håndballkamp mellom damelagene til Eidsvold Turn og Vito. Turn tapte, men håndballen var lansert som innendørsidrett på Romerike, står det å lese i Eidsvold Turns jubileumshefte fra 1995.

PLASS TIL MANGE

EUB har tidligere omtalt at Eidsvoll Badmintonklubb ble startet da hallen sto ferdig. Håndballen hadde fått sin storstue. Turnsporten hadde plutselig fått en egen plass og i åra framover hadde turnerne sin gullalder. Det samme er for øvrig tilfelle med turnera. Da snakker vi om Eidsvold Turn og fotball som i åra framover gjorde til dels heftige sprang oppover i divisjonssystemet og på et tidspunkt var hakket unna spill i eliteserien.

Etter hvert ble fotballfolket dyttet ut av hallen. Det var innendørsidretter som hadde mer behov for halltid enn fotball-lagene.

Eidsvoll Svømmeklubb så også dagens lys. Og opp gjennom åra er det ikke få barn og ungdom som har lært seg å svømme i denne hallen. Etter hvert kom dykkerklubben i vannet, og også dem har hatt tilhold her til kursvirksomhet gjennom alle år.

HAR BETYDD ALT

Helt i starten var det ikke behov for å bruke det utvidete kulturbegrepet for å karakterisere aktiviteten i Eidsvollhallen. Det var nemlig både teateroppsettinger og etter hvert hadde Rikskonsertene flere oppsettinger.

Og opp gjennom alle år har samtlige elever hatt sin kroppsøving i denne hallen. Det startet med realskole, framhaldsskole og landsgymnas. Så ble elevene ved ungdomsskolen og den videregående skolen aktive hallbrukere.

- Ingenting har betydd mer for idretten i kommunen enn denne idrettshallen, slår idrettskonsulent Egil Martin Dahlum ettertrykkelig fast.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.