• KRYKKER: Embla må belage seg på en lengre periode med krykker, og har også en rullestol for lengre turer.

– Det går bra nå. Mest fordi jeg har forbedret meg mer enn hva alle hadde trodd, sier Embla Godager Skogstad til EUB.

I starten av juni gikk det helt galt for den 14-årige motocrossføreren fra Dal. Hun bommet på utgangen av et hopp, kastet fra seg sykkelen i lufta og deiset i bakken med knærne først.

– Da bråstoppet det slik at jeg flippet rundt og også tok skulderen. Jeg husker bare at jeg begynte å skrike noe «jæsklig», sier hun.

Skulderbruddet var en seksukers skade. Det hadde hun opplevd før og kommet fint tilbake fra. Kneet var det verre med.

– Alt var ødelagt, forteller Embla.

SJELDENT STORE SKADER

Da hun fikk hjelp av ambulansepersonell etter et kvarters tid var kneskåla nede på leggen. Rapportene på sykehuset gikk ut på at legene knapt hadde sett et kne med såpass store skader før. Korsbånd, leddbånd, menisker, alt var revet av eller ødelagt.

Den første tiden etter operasjonen var Embla såpass omtåket at hun ikke fikk tatt hendelsen helt inn over seg. Med store smerter ble hun etter hvert forespeilet ni til 12 måneder med opptrening, helt uten motocross. Fram til ulykken hadde hun åpnet sesongen med flere gode resultater, og så spesielt fram til å kjempe videre i toppen av det åpne danske mesterskapet.

– Kjipt at det nå ikke ble noe av, sier Embla, som også hadde sett fram til å gå over til sykkel med høyere kubikkstørrelse.

– Nå har jeg 85 ccm, og til høsten skulle vi starte med 125 ccm. Det blir det heller ikke noe av. Men da går jeg heller rett på 125 ccm når jeg starter opp igjen da, sier hun.

SKAL TILBAKE

For Embla har lagt de tyngste dagene bak seg og ser framover. Tross ulykken er hun fast bestemt på å kjøre motocross igjen.

– Jeg var litt i tvil i starten, men jeg har hele tiden visst at jeg egentlig vil. Nå som jeg har vært rundt på løp for å se andre kjøre så har den lysten kommet enda mer fram, sier Embla.

Selv om hun ikke kan kjøre selv deltok Embla nylig på en samling i Arvika. Hun blir gira av å se konkurrenter i aksjon.

– Jeg ser på løpene og tenker over hvor jeg hadde vært og kriget med den og den. Det gir meg det kicket om at jeg har skikkelig lyst, sier hun.

I tillegg synes hun det er givende å støtte lagvenninner fra teamet Dirt bike girls. Fra sidelinjen bidrar hun med tips og råd for at andre kan utvikle seg.

– Det er morsomt, spesielt når de klarer det som man prøver å hjelpe dem med, sier Embla.

SELSKAP AV SMÅ HØNER

I hjemmet på Dal synes Embla at det er uvant å måtte være så mye i ro. For å få tiden til å gå litt raskere har hun derfor skaffet seg Vaktler, små høner, som skal produsere egg for salg.

– Vi bygger et uthus til dem. Og så har jeg fått meg Playstation 4, så det har jo også blitt noen goder av at jeg tryna, sier Embla og smiler.

Nå går hun til fysioterapi flere ganger i uka. Forrige gang Embla var skadet skulle hun egentlig være ute i seks måneder, men var tilbake på sykkelen etter tre. I det nåværende skadeavbrekket har hun allerede måtte slå fra seg tanker om å sette seg på sykkelen allerede nå. Innerst inne vet hun at det selvfølgelig ikke vil gå. Nå som det dreier seg om en langt mer alvorlig skade er hun og familien opptatt av å gjøre alt så riktig som mulig, og ta steg for steg i anbefalt tempo.

– Jeg gleder meg til jeg kan begynne å ledde beinet. Det jeg har mest lyst til er å ta av skinna og bruke det ordentlig, sier Embla.

Og så lenge hun er nøye i opptreningen har legene sagt at kneet vil bli bra igjen.

– Han som opererte er en av verdens beste knekirurger. Litt av jobben er gjort, nå er det jeg som må gjøre det som skal til for at det blir bra, sier Embla.

LES OGSÅ: Mange vil prøve den nye dragrace-banen

LES OGSÅ: Cross-frelste tiåringer på sommercup

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.