- Det er veldig morsomt at også vi sprintere får lov til å delta i et europamesterskap. I alle år er det jo blitt arrangert EM for allroundløperne, men for oss sprintere er kommende helgs mesterskap det aller første. Det blir gøy, slår Espen Aarnes Hvammen fast.

- Mye trening i det siste?

- Ja, veldig mye og bra trening. Vi har hatt nesten to uker med samling i Vikingskipet. Jeg har kjørt veldig mange turer opp og ned til Hamar i romjula. Jeg har vært på flere familiesamlinger og middager. Dette er ting jeg ikke vil gå glipp av i forbindelse med jul- og nyttårsfeiringen. Et par små tvillinger i nær slekt skaper en herlig stemning i forbindelse med en familiemiddag, ler Espen.

LES OGSÅ: Stadig framgang for Aarnes Hvammen

MYE POSITIVT

- I motsetning til forrige sesong, hvor alt gled veldig bra fra starten, har du klundret litt mer denne sesongen?

- Ja. Men det positive er at jeg føler at det har gått stadig bedre. Jeg har tatt steg stort sett hele vegen. Selv om enkelte av disse stegene er små, er det avgjørende viktig over tid å registrere en positiv progresjon, sier eidsvollingen.

- Hva har dere lagt vekt på de siste ukene?

- Etter verdenscupen i Heerenveen har vi lagt vekt på et todelt system. For det første ble det en lang periode med generell grunnlagstrening, eller basistrening om du vil. Her ble det trening, både mye volum og med intensitet. Vi har gjennomført noen realt saftige økter, smiler Aarnes Hvammen.

- I tillegg har vi kjørt mange øvelser der akselerasjon og topphastighet har vært sentralt. Dessuten har vi hatt en del «syreøkter».

- Hvordan har du respondert på treningen?

- Jeg føler at det går stadig framover, rett og slett. Utover i jula har vi hatt veldig mange tester eller løpsrelaterte øvelser, og jeg føler at jeg har hatt utvikling i perioden.

- Vi har blant annet gjennomført en del løp på 100 meter på tid, og 500 meter med flying start, eller løp hvor toppfarten blir målt. Jeg synes det er spennende med løpslike øvelser, sier Espen.

AUTOMATISERT

Ett sentralt element for Eidsvold Turn-utøveren er å få automatisert det aller meste som skal gjøres. - Alt må komme naturlig. Vi har jo knapt tid til å tenke under et løp på 500 meter. Det meste må skje på autopilot. Jeg føler at mye mer flyter automatisk på en bra måte nå. Dermed får jeg bare noen helt få og konkrete ting å huske på - og som må forbedres.

EM består av to løp på 500 og to på 1000. - Jeg har større potensial på 500 meter enn jeg har fått vist til nå, mens årets komet Håvard Holmefjord Lorentzen har kjempepotensial på 1000 meter. Jeg satser på gode prestasjoner på 500 og forventer ikke så mye sammenlagt, sier Aarnes Hvammen.

LES OGSÅ: Espen: - Jeg ble bortdømt