Det var på høyden som aktiv turner at Espen Jansen landet feil og skadet seg såpass brutalt at legen ga beskjed om at han aldri kunne løpe igjen.

– Jeg knuste ankelen og det var komplisert. Da jeg var ferdig med operasjonen, og de hadde fjernet alt av brusk og biter så var kirurgen i og for seg veldig fornøyd. Men jeg måtte dessverre regne med at jeg aldri kom til å løpe igjen. Men han trodde jeg kunne klare å trene meg opp til å gå ganske normalt, sier Jansen.

MOTBEVISTE

Fram til da hadde Espen uansett ikke løpt så mye, men han bestemte seg likevel for å motbevise de dystre spådommene. I kjent stil skred han til verket med såpass mye iver at resultatene kom radig.

– Nå husker jeg nok ikke hvor mye jobb det faktisk var, men jeg holdt jo på i timevis av gangen for å trene opp det beinet, minnes han.

En del år senere møttes Jansen og kirurgen tilfeldigvis i forbindelse med at Ole Einar Bjørndalen inviterte personer som hadde inspirert ham til bragder som skiskytter. Da kirurgen kom bort spurte om Espen husket ham, kom minnene raskt tilbake.

– Det var jo du som sa jeg aldri kunne løpe igjen, svarte Espen med et smil.

– Men jeg har fått gjort ganske mye mer enn det. Kirurgen skjønte enda ikke at det var mulig, legger han til.

Siden skaden på midten av 90-tallet har Espen trent seg opp til langt mer enn bare normal gange. Han har landet stadig nye turnmedaljer, og man trenger ikke se lenger enn til siste utgave av tv-serien Mesternes mester for prov på løpeegenskapene.

– Alt handler om opptrening. Jeg har trent mye stabilitet og alt som hjelper rundt selve skaden. Det gjør man med alle skader, men det er altfor mange som får beskjed om at noe er røket, og som så slutter å bevege seg. Det er dårlig, for opptrening er alfa og omega. Kroppen skal du jo ha hele livet, sier Jansen.

STOR LØPSGLEDE

Det som egentlig skulle være et punktum for løping i hans eget liv, ble i stedet starten på en tilværelse med mer løpsglede. Espen er blant dem som 1. september skal ha ballong festet til kroppen som markerer en gitt sluttid i Norgesløpet. Han håper flest mulig kan oppleve samme mestring og glede, helt uavhengig av tempo.

– I karrieren hadde jeg ikke så mye tid eller behov for å løpe. Men i hverdagslivet nå gir det meg så mye livsglede å kunne løpe en tur. Hvis jeg er sliten eller har jobbet mye så føler jeg meg mye bedre med en gang. Jeg har blitt innmari glad i å løpe i fjell og natur, for jeg har vært inne i turnhallen hele livet. Frisk luft og løpeturer har blitt veldig viktig for meg, sier Jansen.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.