• TRAKTOR ELLER HENGER: Gummisugeren kan hektes på lasteappratet på en traktor, eller kan settes på en vanlig bilhenger. Begge deler fungerer like bra. Foto: Karianne Schei
  • DIKSUTERER: Kunt Eilertsen fra Kløfta IL tegner og forklarer, mens varaordfører Willy Kvilten, Ullensaker Venstres Stein Vegar Leidal og Felleskjøpets Kenneth Strand lytter. Foto: Karianne Schei

Gummisugeren er en helt ny oppfinnelse, med idé fra Kløfta og utførelse i Sverige. Den er helt unik, og kan vise seg å løse et problem som har hjemsøkt kunstgress-eiere i lang tid: At flere tonn gummikuler forsvinner hvert år. Lørdag ble maskinen testet på Kløfta.

– Det ser veldig lovende ut. Den gjør akkurat det den skal, nemlig suge opp gummigranulat fra bakken og dumpe dem ned i en container, sier Knut Eilertsen, Kløfta ILs kunstgressekspert. Maskinen er hans idé, og gjennom et samarbeid med Felleskjøpet ble gummisugeren laget i Sverige og sendt til Norge.

LES OGSÅ: Samler de beste kunstgress-triksene

HAR SPISSKOMPETANSE

Knut Eilertsen har i mange år studert metoder for å redusere svinnet av gummikulene som strøs på kunstgressbanene for å gjøre underlaget mykt og trygt å løpe på. Nylig vant han en pris for dette arbeidet.

Men problemet med gummikuler som forsvinner ut i naturen er ikke løst. En eneste fotballbane kan miste så mye som mellom tre og fem tonn gummikuler i løpet av et år. Årsaken til svinnet er vær og vind, regnvann og snø, vind og is i tillegg til at noen av kulene blir med fotballspillerne hjem i sekker og bager.

Det koster idrettslagene store beløp å erstatte gummikulene, i tillegg til at det blir betraktet som et miljøproblem med all gummien som forsvinner ut i naturen.

LES OGSÅ: Leker blant farlig gummi og Kunstgresset ved Skogmo er ferdig

UNIK NYVINNING

Men nå kan idretten ha fått et nytt verktøy i kampen mot gummisvinnet: Gummisugeren. Innretningen festes bak på en traktor, og kan best sammenlignes med en hverdagslig støvsuger. Den fungerer nemlig på den måten at den suger gummikuler opp og dumper dem ned i en beholder. Deretter blir kulene vasket og renset, før de legges tilbake på banen.

– Vi prøvde å suge opp gummi fra mange forskjellige underlag, og det fungerer akkurat slik vi håpet. Det var noen småting med oppsamlingsbeholderen som vi må fikse, men det justerer vi ganske enkelt, sier Knut Eilertsen.

Han er innstilt på å skaffe en gummisuger på permanent basis, og ta den i bruk allerede neste vår.

LES OGSÅ: Kappet varmekablene tvers av

MÅ BLI ENIGE

Spørsmålet er mer hvordan innkjøp av en maskin skal organiseres.

– Vi trenger ikke en sånn maskin på hver eneste kunstgressbane i Ullensaker. Den er så effektiv at det vil ta kort tid å suge opp gummien som ligger utenfor banen etter en vinter, sier Eilertesen.

– Vi må bli enige om noen løsninger som løser gummi-utfordringene på den mest effektive måten, sier han.

BLE IMPONERT

Varaordfører Willy Kvilten i Ullensker kommune overvar demonstrasjonen på Kløfta lørdag. Han ble overbevist av det han så.

– Det er en veldig enkel og effektiv løsning, og den samler opp gummikulene veldig effektivt, sier Kvilten.

Ullensaker kommune er allerede i gang med budsjettdiskusjoner, og innkjøp av en slik maskin blir et tema. En maskin vil koste om lag 50.000 kroner.

– Prisen skremmer ingen, med tanke på at en slik maskin sverger for store innsparelser for idrettslagene i tillegg til en betydelig miljøgevinst. Det er mer et spørsmål om hvordan vi skal organisere det, sier Willy Kvilten, som sier at Ullensaker kommune også er i gang med et arbeid for å samle alle gode erfaringer med drift av kunstgressbaner mellom to permer.

– Maskinen er like enkel som den løser et stort problem. Jeg ser helt klart for meg at vi tar dette utstyret i bruk, sier Willy Kvilten.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.