• DISKOS: Hanna Emilie Hjeltnes er også aktiv innen kule, slegge og spyd.

13-årige Hanna Emilie Hjeltnes er aktiv innen friidrettsøvelsene kule, diskos, spyd og slegge. Her i området er det ikke mange som driver med kastøvelser, men for Jessheim-jenta var det likevel naturlig å prøve ut øvelsene som niåring. Hun er nemlig niese til den tidligere eliteutøveren Knut Hjeltnes.

– Knut var ganske god, pappa og farfar har drevet med det, så det har vært i familien hele tiden, sier Hanna Emilie til EUB.

Knut kan slå i bordet med 20 NM-titler og fem kongepokaler som diskoskaster og kulestøter. For Hanna Emilie har medaljegrossisten vært en inspirasjon.

– Det er jo litt gøy at han fikk det til, så jeg har jo også satt meg mine egne mål, sier hun.

Også Hanna Emilie satser mest på nettopp kule og diskos. Målsettingen er NM- og EM-deltakelse og en plass på rekruttlandslaget. De siste tre sesongene har hun stilt opp i 15 nasjonale kulestøtkonkurranser mot jevnaldrende og gått seirende ut av alle. I fjor støtet hun seg til topps under VU-Spelen i Sverige (Nord-Europas største stevne for barn og ungdom). I midten av september markerte hun seg stort under Lerøy-lekene (regionale ungdomsleker) hjemme på Jessheim friidrettsstadion. Her vant hun både diskos- og kule-konkurransen, og tok 2.- og 3. plass i henholdsvis spyd og slegge.

– Det morsomste til nå er Lerøy-lekene eller VU-Spelen i fjor. Lerøy var gøy fordi jeg gjorde det ganske bra. Jeg er fornøyd med det jeg fikk til, sier hun.

ALLSIDIG TRENING

Utepersen i kule på 13,29 ble satt under stevnet på Jessheim og er årsbeste for aldersklassen. Bare ti jenter gjennom hele norgeshistorien har kastet lenger på hennes alder. Hanna Emilie er mer opptatt av å jobbe mot egne mål enn hun er av resultatene.

– Jeg er ganske fornøyd når det går bra, men jeg tenker egentlig ikke så mye over det, sier hun.

I tillegg til alle kastøvelsene driver hun enda mer allsidig trening gjennom annen idrett. Da EUB tar en prat med kastetalentet før ei treningsøkt på Jessheim friidrettsstadion er hun allerede ferdig oppvarmet. Hun kom nemlig direkte fra håndballtrening.

– Det er gøy å drive med begge deler, men det kan bli litt vanskelig noen ganger. En håndball skal kastes, mens kule skal støtes, så noen ganger kan man blande og tenke feil, sier hun og smiler.

OPPSØKER KOMPETANSE

Ull/Kisa har et stort og ledende friidrettsmiljø, men i hovedsak innen løping. For tekniske øvelser er miljøet lite. Hanna Emilie trener i dag sammen med et par-tre andre i Jessheim-klubben. Sammen med sin far Martin Hjeltnes har hun søkt kompetanse også utenfor Jessheim.

– Det er ikke så mange som driver med de tekniske kasteøvelsene her, så derfor må vi prøve å finne andre utøvere å trene med. En gang i uka er vi på Bislett eller i Bærum på kretsens kastprosjekt hvor vi er med på å trene kule, diskos og spyd. Da treffer man andre i kretsen som er interesserte i disse øvelsene, sier Martin Hjeltnes.

Han er selv trener for datterens treningsgruppe i Ull/Kisa friidrett.

– Vi ønsker å ha med flere. Så er det en utfordring å sørge for at det blir gøy for de helt nye, samtidig som Hanna Emilie får utfordringer. Men hvis man vil og er interessert så går det an, og vi prøver å få med oss alle som har lyst til å prøve, sier Martin.

– KJEMPESPENNENDE

Trener Hans Jørgen Borgen i Ull/Kisa friidrett trekker fram at Hanna Emilie har gode forutsetninger, både med oppfølgingen hjemmefra og sine norgesmestergener.

- Så det er ingen tilfeldighet at hun kan kaste. Talentet er kjempespennende og hun virker mer og mer motivert til å trene, sier Borgen.

Også Julie Hammer markerte seg seg stort under de regionale ungdomslekene på Jessheim i september. Hjeltnes og Hammer har også meritterte familiemedlemmer til felles. 

LES OGSÅ: Som hjerteoperert og pensjonist tok han opp friidretten igjen

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.