• LANDSLAGSUTØVER: Richard Ordemann trener ved kampsportforbundets lokaler på Hasle i Oslo.
  • UNIK: Richard er eneste mannlige nordiske utøver som har klart å kvalifisere seg til den nye superligaen Grand Slam.

Ifølge Norges Kampsportforbund har taekwondo over 70 millioner utøvere fordelt på 209 land. I samarbeid med kinesiske investorer ønsker det internasjonale forbundet for olympisk taekwondo å utvikle idretten til å bli mer attraktiv for publikum. Forbundet investerer derfor store ressurser i en ny superliga ved navn Grand Slam, som skal være den største taekwondo-begivenheten i verden etter OL. Kun de 12 beste i verden fra hver OL-klasse får delta. Som eneste kvalifiserte mannlige utøver fra Norden er Richard Ordemann fra Nannestad klar for det historiske åpningsstevnet i Kina den 30. desember.

– Det er stort, det er veldig stort. Jeg er fornøyd også fordi jeg tidligere har hatt en tendens til å akkurat ikke få det til når det gjelder ved større stevner. Det er deilig å endelig komme over den barrieren, sier Ordemann til EUB.

Landslagsutøveren fikk den eksklusive plassen gjennom å kjempe seg til finalen under et kvalifiseringsstevne i kinesiske Wuxi forrige måned. Grand Slam skal arrangeres på samme sted, med ett stevne i året fram til OL i 2020. I Grand Slam skal verdenseliten kjempe om 100.000 dollar i pengepremier, kvalik til OL, samt kontrakter med innflytelsesrike sponsorer. Ettersom superligaen er et helt nytt konsept vet Richard ikke helt hva han skal forvente, annet enn at deltakelsen kan være en unik mulighet.

– HEFTIGE GREIER

– Det virker som heftige greier. For det første er det en svær pengepremie, så er det også prat om at dem som gjør det bra og er interessante kan ha muligheter for å få sponsorer. Dette er nok veldig rettet mot Asia så det blir spennende å se, sier Ordemann.

I taekwondo er vektklasse 80 kjent som showkategorien, den gjeveste klassen som får mest oppmerksomhet. Richard klatrer stadig på verdensrankingen og er i denne klassen rangert som nummer elleve.

– Det er veldig bra og jeg er fornøyd med det. Men ikke helt, for jeg skal prøve å få det enda bedre, sier 23-åringen.

EUB møter Richard i kampsportforbundets lokaler på Hasle i Oslo. Som del av landslaget er det her han trener mest. Aktiviteten i dagene før jul handler om å gjøre best mulig forberedelser til superliga-debuten. Dermed holder han det gående også på julaften. Allerede før avreise til Kina på 2. juledag har Richard kommet en langt veg siden han som 12-åring fikk sitt første møte med taekwondo. Moreppen-gutten ble med sin far som skulle være Røde Kors-vakt på et stevne i Jessheimhallen.

– Så bestemte han seg for å prøve og så syntes også jeg at det var spennende. Jeg hadde alltid vært glad i action, slåssing, og syntes den biten var interessant. Jeg likte å slåss og å få ut aggresjon, sier Richard.

Først et par år senere, som medlem av Øvre Romerike Budo Senter, bestemte han seg for å trene mer strukturert. Det har alltid vært kamp, ikke mønster hvor man står og slår i lufta, som har vært Richards greie.

– Jeg har aldri vært den mest tekniske og er fremdeles ganske stiv i forhold til gjengen her på landslaget. Men jeg har alltid hatt den aggresjonen som folk blir litt stressa av og ikke er helt vant til. Det har gjort meg veldig godt, og har vært en greie som andre i taekwondo kanskje ikke har hatt, sier Ordemann.

Da talentet fylte 18 år fant han ikke lenger utfordringer i treningsmiljøet på Letohallen. De andre i klubben var flere år yngre og Richard meldte overgang til Tøyen Taekwondo klubb. Da Norge ikke klarte å kvalifisere taekwondoutøvere til OL i London 2012, gikk Norges Kampsportforbund ut og etterlyste talenter som ville trene knallhardt fram mot Rio i 2016. Kravet var at de måtte flytte til Oslo og ville trene hver eneste dag. Richard var blant 22 søkere, men ble ikke valgt.

– Jeg fortsatte likevel å trene og gjorde det bra på konkurranser. Så når det var nytt uttak i 2014 ble jeg tatt inn på laget etter et intervju hvor de likte innstillingen min, sier Ordemann.

EGEN STIL

Med en høyde på 198 cm har han lengre bein enn de fleste motstanderne. Det betyr at andre må inn i hans rekkevidde for å klare å score, hvilket igjen gir den lengste mulighet til å score først. Richard føler dette er en fordel han klarer å utnytte godt, men at han også har særtrekk mentalt.

– Det er kanskje min personlighet som har trumfet gjennom. Jeg er kanskje litt sær og litt unik på flere måter. Folk synes jeg er ganske aggressiv, noen liker det og noen liker det ikke. Jeg kjører bare på og gir kanskje litt mye F til tider. Ikke på trening, der er jeg dønn seriøs, men jeg kan gi blanke i alt annet og alle andre. Gir du meg ikke noe så bryr jeg meg egentlig ikke noe om hva du synes eller vil. Jeg tror det har tatt meg ganske langt, men det har også skapt litt gnisninger her og der, sier han og smiler.

Slåssingen er imidlertid forbehold matta.

– Det er ikke sånn at jeg prøver å slåss med folk på gata, men jeg er veldig tydelig. Jeg har ikke interesse av å høre på tull, jeg finner meg ikke i diss, og hvis jeg er uenig så sier jeg ifra. Jeg er veldig direkte, men jeg er ikke voldelig eller bajas, sier han.

Taekwondosatsingen er en heltidsjobb. Flere av utøverne deler et hus i Oslo.

– Vi trener veldig mye, som oftest to økter om dagen, men jeg trives veldig godt med det. Om det ikke er ensomt så har man ikke like mye tid til å henge med venner. Men jeg føler ikke at det er et offer. Jeg har kjæreste og hund i Oslo, så jeg har den biten når jeg skal slappe av. Og i et hus med andre utøvere har vi det ganske morsomt og sosialt, sier han.

Kampsportforbudet støtter elitelaget med bosted, reise- og diettutgifter, fysioterapeuter og leger. Under ledelse av landslagstrener Dr. Dave Cook og sportssjef Dag Jacobsen satser hele landslaget mot Tokyo-OL i 2020.

– Takket være målrettet og strukturert arbeid over tid i tett samarbeid med Olympiatoppen har Richard hatt en flott utvikling de siste årene, sier Jacobsen.

Han kaller kvalifiseringen til superligaen en kjempeprestasjon, og mener Ordemann vil få verdifull erfaring.

– Deltakelse i den nye Grand Slam-turneringen er uvurderlig for utøvere som satser fram mot OL i Tokyo i 2020, sier han.

FLERE RUTER TIL OL

Per nå ser ikke Ordemann selv lenger enn denne målsettingen.

– Akkurat nå er det fullt kjør mot OL. Så skal jeg sette meg ned og ta en vurdering på hva jeg gjør etter det. Det er ikke sånn at jeg har muligheten til å tjene heftig på det jeg driver med og kan spare opp midler. Jeg har lyst til å holde på så lenge som mulig, men realiteten er at jeg må få utdanning samtidig, og det kan være litt vanskelig. Jeg tror at hvis jeg ikke oppnår det jeg vil oppnå, så skal det bli vanskelig å stoppe med taekwondo. Jeg kommer til å være en bitter gammel mann hvis jeg ikke får det til, for målet mitt er ikke bare å komme til OL, sier han.

Han sikter mot medaljer. Men først håper Richard å kvalifisere seg gjennom OL-ranking. Dette er en rangering der de åtte vektklassene på verdensrankingen er slått sammen til fire. Her er Richard nummer 21, og topp fem til slutt får OL-billetter. Skulle han ikke lykkes med dette er det en europakvalifisering hvor de to beste blir klare for lekene. Sist gang ble Richard nummer tre. Også den med mest rankingpoeng etter tre Grand Slam-turneringer, superligaen som Ordemann nå skal begynne på, blir direkte kvalifisert til OL.

– Det gir meg en ny rute til OL som ikke var der før. Det er også en mulighet for masse penger som selvfølgelig ville kommet godt med. Så gir det meg også muligheten til å regelmessig møte de aller beste, sier Richard, som selv er en av dem.

LES OGSÅ: Tom (13) fra Holter vant NM-gull i taekwondo på Jessheim

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.