– Det er mange som rister på hodet og roper at jeg sykler feil veg. Nei da, jeg har vært i mål, sier jeg, men noen må hente bilen, sier Erlend Gundersen og smiler.

De fleste har mer enn nok med å komme seg fra start til mål i Birkebeinerrittet, men for Jessheim-mannen Gundersen er dette bare halvveis. I mer enn de siste ti årene har han ved målgang i Lillehammer slappet av med en matbit, skiftet til tørre klær – før han så sykler mot strømmen av mosjonister og tilbake til Rena.

– Når jeg kommer til mål er fortsatt mesteparten av dagen igjen. Så i stedet for å sitte og vimse i Håkonshall kan jeg heller nyte fjellet og se på livet, sier han.

– Har du tatt deg ordentlig ut på selve rittet når du har overskudd til å sykle tilbake såpass tidlig?

– På sykkel henter du deg fort inn igjen. Jeg sykler ikke fort tilbake, men bruker fem timer, og sykkel er ikke så belastende. Det går helt fint og er snakk om motivasjon. Turen tilbake er bare hyggelig, sier han.

SUPERBIRKEBEINER

Gundersen er i en eksklusiv gruppe Superbirkebeinere som kan telles på to hender. Hvis han kommer i mål på lørdagens Birkebeinerritt har han fullført trippelen for 20. gang, hvilket er alle årene den har blitt arrangert. Han har altså greid å ta merke i sin klasse både på ski, løp og sykkel – hvert eneste år siden 1999.

– Det er ikke noe spesielt for meg egentlig, men det handler om å like å være ute i aktivitet. Jeg har ikke lenger noe behov for å vinne, men det viktigste er å komme seg ut og holde en noenlunde fysikk, sier han.

Når rekka først har vokst seg såpass lang er han imidlertid opptatt av å ofre det han kan for å bygge videre på den. Blant annet har han gått febersyk på ski, og følt at han burde nærme seg mål da det kun var gått fem kilometer.

– Ja, den skal holdes gående så det skal mye til for at jeg ikke skal stille. Jeg har heldigvis noenlunde kapasitet så det er noe å gå på, sier han.

MED PACEMAKER

På lørdag sykler han Birkebeinerrittet for 25. gang. Tilbake i 2000 gikk han helt til topps i sin klasse.

– Jeg startet i første pulje og syklet fem mil i tet. Jeg husker så godt da jeg kom inn på skistadion, da det er noen få kilometer igjen. Da snudde jeg meg og tenkte at hvis de kommer og tar meg nå, så begynner jeg å grine. Men jeg så heldigvis ingen, og da skjønte jeg at dette kom til å gå, sier Gundersen som vant med noen minutter til nestemann.

Seieren på sykkel til tross, det er en av skiturene som har betydd aller mest.

– Jeg fikk lagt inn pacemaker på nyttårsaften for litt under ti år siden. To og en halv måned senere gikk jeg Birkebeineren på ski på 2.51. I januar kunne jeg ikke være aktiv i det hele tatt, kunne så smått trene i februar, og 20. mars gikk jeg Birkebeineren på 2.51. Det er bestetiden min, og det er jeg litt stolt av, sier han.

Han har en medfødt hjertesvakhet, men etter inngrepet er dette noe som ikke påvirker treningshverdagen i det hele tatt. Dermed kan han trene så ofte som syv ganger i uka, hvis det blir tid. Sykkelturene har ofte utgangspunkt i skogene bak hjemmet på Ekornrud, Jessheim.

– Trening er snakk om livskvalitet. For meg handler det ikke lenger om at man skal vinne så mye, men heller å komme seg ut og få litt puls, sier han.

LES OGSÅ: 73-åringen er tilbake på sykkelen etter dramatisk ulykke 

LES OGSÅ: Sykkelparet ble heiet rundt Hurdalssjøen

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.