• MIDTPUNKT: Ragnhild Haga flankert av Therese Johaug og Ingvild Flugstad Østberg (t.h.) da skijentene frontet Rosa sløyfe-aksjonen i samarbeid med Mester Grønn. Foto: Fred Jonny/Mester Grønn
  • BAKKEKONTAKT: Som fersk olympisk mester prioriterte Ragnhild likevel å støtte opp som ny ambassadør for ungdomsarbeidet i hjemkommunen Nannestad, og deres nye hinderløp Romerikes råeste. Foto: Nannestad kommune

Kort tid etter at hun vant to OL-gull forrige sesong sa Ragnhild Haga at det ville ta lang tid å begripe hva hun faktisk hadde vært med på. Ved inngangen til ny vinter, drøyt åtte måneder etter bragden i Sør-Korea, forteller Holter-kvinnen at det mellom sesongene har vært langvarig bearbeiding av nærmest uvirkelige inntrykk.

– Det har kommet tilbakevendende av og til. Noen ganger har jeg bare våknet og tenkt; skjedde det i OL eller var det bare en drøm? Plutselig får man de tankene om OL innover seg, men etter hvert har jeg fått det mer på avstand, puttet det i en skuff og begynt mer med blanke ark inn mot VM og ny sesong, sier Haga til EUB.

MER TRØKK I HVERDAGEN

Ragnhild ble møtt av et folkehav av presse, Åsen IL-venner og andre gratulanter fra fjernt og nært da hun landet på Gardermoen med OL-gullene i bagasjen. I ettertid har hun måtte tilpasse seg en hverdag med mer oppmerksomhet, uten at hun tror det vil gå for mye utover det sportslige.

– Jeg vil si både og. Mye er likt, som trening og opplegg. Samtidig har det vært litt mer ting som har skjedd med henvendelser og sponsoroppdrag. Men det har ikke påvirket treningen i veldig stor grad, sier hun.

For selv om hun hadde vært landslagsløper i flere år var det OL-gullene som for alvor ga Ragnhild Haga et virkelig kjent navn.

– Jeg er ikke så opptatt av det. Det viktigste for meg er å få utfordret meg selv og se hvor god jeg kan bli. Men klart, det er hyggelig at folk legger merke til at det går bra, og at folk heier og synes at langrenn er interessant, sier hun.

Hjemme i Oslo har ikke økt oppmerksomhet fra folk flest vært til noe bry.

– Nei, det er egentlig ikke så mye mer. Jeg synes at jeg går litt under radaren fortsatt, og trives godt med det, sier hun.

PREGET AV TRAGEDIER

Også gjennom sommer og høst har langrennsjentenes styrke vært gjennom store prøvelser. Først mistet deres tidligere lagvenninne Vibeke Skofterud livet i en vannskuterulykke. Kun uker senere rammet en ny tragedie da Ida Eide, tidligere langrennsløper og søster av landslagets Mari Eide, falt om under Norgesløpet på Jessheim og døde på sykehuset.

– Det har vært mye, det har det. Når jeg tenker tilbake så husker jeg mest det tragiske med begravelser og sånt. Det er litt trist at det er dette man husker best av oppkjøringen, men jeg og laget har gjort en veldig solid jobb innimellom alt. Vi har fått brukt det gode samholdet i laget til å stå sammen når det er tøft, og fått trent bra selv om vi har det tøft. Men det har vært litt spesielt, sier Haga.

NY SULT

Etter å ha lyktes med sitt store mål forrige sesong, kjente Haga raskt på både metthetsfølelse og sult.

– Jeg merket at det skulle bare en uke til før jeg var veldig sulten igjen. Jeg hadde noen dager hvor man var mett og lurte på hva man skulle gjøre, og var litt forvirret, men treningslyst og motivasjon kom fort tilbake. Jeg føler jeg fortsatt har mange områder å utvikle meg på, så forbedringspotensial har vært stor motivasjon, sier hun.

I helgen bytter hun ut Oslo med Sjusjøen for å gå på ski.

– Jeg gleder meg og kjenner det kribler. Da det snødde her om dagen kjente jeg at det blir fint å finne fram skiene og konkurrere igjen. Man har trent lenge nok nå så nå er det på tide å måle seg med andre og finne ut om man er bedre enn i fjor, sier Haga.

Testene som er gjort på landslaget viser at hun er bedre enn på samme tid i fjor, men Haga er vel vitende om at man ikke får alle svarene før skiene er under beina. Mens OL var det åpenbare målet forrige sesong, er det VM i Østerrike som gjelder nå.

– Ambisjonene er inspirert av i fjor, og det er å være i min beste form når mesterskapet går. Det gjelder å bygge en toppform slik at jeg kan være med å kjempe om medaljer, sier Haga, som meget vel vet hva som skal til.

FAKTA

  • Ragnhild Haga.
  • Langrennsløper.
  • Kommer fra Holter, Nannestad.
  • Bor i Oslo.
  • Født 12. februar 1991 (27 år).
  • Representerer Nannestad-klubben Åsen IL og det norske elitelandslaget.
  • Vant to gull under vinter-OL i Sør-Korea forrige sesong. Først individuelt gull på 10 km fri, før hun doble gullsamlingen på stafetten.

LES OGSÅ: Slik valgte hjemkommunen å sette pris på Haga

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.