Han begynte ikke å trene før i slutten av 20-årene. For egen maskin har Kristian Karlsen (32) blitt så rask at Jessheim-karen er beste norske og nummer syv av totalt ni tusen deltakere i København maraton.

Beste norske

Det var 172 nordmenn blant de 9252 løperne som nylig fullførte årets København maraton. Kristian Karlsen fra Jessheim kom på syvendeplass av alle og ble best av de norske.
- Det var litt overraskende, men artig. Jeg er liksom ikke vant til noen slike plasseringer, sier Karlsen til EUB.
32-åringen løp de 42,2 kilometerne på 2 timer, 31 minutter og 42 sekunder. Først i fjor høst debuterte han internasjonalt, med tiden 2,36 i Berlin maraton.
- Jeg er veldig fornøyd med at jeg klarte å sette ny pers slik jeg hadde håpet på. København var det store målet for vårsesongen, så blir det forhåpentligvis et nytt maraton til høsten, sier han.
LES OGSÅ: Han trives godt i motbakkene i Feiring

STARTET FØRST FOR FEM ÅR SIDEN

Karlsen har ikke annen idrettsbakgrunn enn årene som fotballspiller i Ull/Kisa fram til 15-16 årsalderen. De neste ti årene gjorde han lite for å holde seg i form.
- Det var veldig begrenset. Først når jeg begynte å studere ble det en løpetur i ny og ne, men det var først for fem-seks år siden at jeg begynte å trene mer systematisk. Så har det egentlig bare ballet på seg, sier han.
Han ble utfordret av sin bror til å prøve seg på Birkebeinerløpet, og konkurransen ga mersmak. I året før utenlandsdebuten løp han Oslo Maraton og vintermaraton på Jessheim, begge på tiden 2,46. Stadig bedre tider har kommet i takt med økende treningsmengde. Opplegget har han lest seg til på nettet, og gjennomført helt på egen hånd. I opptrappingen til København lå han på 15 timer i uka i gjennomsnitt.
- Jeg prøver å få til en økt før jobb og en økt etter. I helgene blir det gjerne en langtur på søndagen, sier han.
Han jobber i Samferdselsdepartementet og er bosatt på Tonsenhagen i Oslo. Med umiddelbar nærhet til marka synes han ikke det er spesielt krevende å kombinere trening og arbeid.
- Løping er fin trening sånn sett, for mye er gjort på en times tid. Jeg trener også alternativt for variasjonens skyld, som sykling og ski, men det er løpinga som er mest morsomt, sier han.

SKAL SLÅ 2,30

Inneværende sesong er hans første med to økter hver dag.
- De riktig gode løperne har jo hatt to økter hver dag i flere år. Jeg har nok startet litt sent for å kunne komme helt på toppnivå, men jeg håper å kunne pushe tiden litt til, sier han.
Karlsen har et mål om å fortsette den stadige framgangen, og bryte den eksklusive 2,30-barrieren allerede i høst. Veien til målene er imidlertid vel så viktig.
- Jeg skulle ønske jeg fant gleden og begynte med løping tidligere. Men jeg storkoser meg med løpinga nå, og det er det viktigste, sier Karlsen.
LES OGSÅ: Rask løpetur, deilig bad og kaffebar før jobbstart

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.