• TURN-GUTT: Martin Trøen etter en kamp mot Sand i Ull/Kisas cup 2004. Foto: Bjørn Inge Rødfoss
 • DEBUTEN: Motstanderen var faktisk Ull/Kisa da Martin Trøen debuterte i 1. divisjon. Da var han på lån i HamKam fra Sogndal. Foto: Thomas Hansen
 • MATCHVINNER: Martin Trøen scoret kampens eneste mål da Eidsvold Turn slo Kisa på Jessheim i 2015, forrige gang lagene møttes i seriespill. Foto: Tom Erik Paulsen
 • KAMERATER:. Martin Trøen (midten) scoret en rekke ganger mot sine venner i Kisa også for Strømmen. Her sørget han for 1-1 i en treningskamp i fjor. Foto: Thomas Hansen

Om forholdet har myknet de siste årene skal man ikke lenger tilbake i historien enn at Martin Trøen selv har kjent på rivaliseringen mellom Ull/Kisa og Eidsvold Turn.

– Da vi var yngre betydde det mye, sier Trøen, som etter oppveksten i Turn har møtt Jessheim-laget med flere andre klubber før han i sommer ble kjøpt av Ull/Kisa.

Det samme året Trøen spilte sitt siste Øvre Romerike-derby, hvor han for øvrig ble matchvinner for Turn på Jessheim, endte 2. divisjonssesongen 2015 med Turn-nedrykk samtidig som Ull/Kisa rykket opp.

– I år er det store muligheter for at Turn kan rykke opp, og lite hadde gledet meg mer. Men slik det har vært de siste årene har det vært to divisjoner forskjell på lagene. Da er det naturlig at den rivaliseringen som var i gamle dager, dør ut. Så er det fortsatt noen i Eidsvoll og sikkert på Jessheim som fortsatt har en sterk rivaliseringsfølelse, men det er også mange spillere som har gått mellom klubbene, begge veier. Det har det gjort i mange år nå, så jeg ser ikke på det som rivalisering lenger, sier Trøen.

Begge klubber har i nyere tid skrytt av velviljen hos den andre når det kommer til utveksling av både spillere og kompetanse.

– Jeg håper vi kan fortsette med det lille samarbeidet som er begynt nå, hvor Turn har fått forsterket laget sitt med spillere som ikke fikk det helt til i Kisa, og med felles treningsøkter når det har passet. Det tror jeg kan være veldig bra for begge klubbene, sier Trøen.

SOMMERUKER I SUNDET

EUB treffer 23-åringen i Sundet, Eidsvoll. Barndomshjemmet ligger «like ved Trimmen», og for fem år siden flyttet familien den korte vegen til «oppe ved Prixen». I dag bor Martin i Oslo, men han har likevel tilbrakt de siste par ukene i Sundet. Resten av familien har vært på ferie, det var praktisk med ny arbeidsplass på Jessheim, og det er sommer.

– Jeg har et veldig bra forhold til Eidsvoll. Nå på sommeren er mange venner her, og omtrent hver kveld er vi oppe i Fløyta og Holsjøen og benytter oss av alt det fine vi har her. Det er veldig fint å være hjemme, sier Trøen.

Det er imidlertid to andre steder i nærheten hvor han har tilbrakt enda mer tid som ung. Myhrer stadion og Eidsvollhallen kunstgress.

– Jeg har vokst opp med åtte-ni timer på kunstgresset hver dag. Det er det som er barndommen min, sier Trøen og smiler.

Martin er sønn av Per Kristian Trøen, senterdirektør ved Strømmen storsenter. Opp gjennom årene har han likevel også benyttet seg av mulighetene på Jessheim.

– Jeg har vært mye på Jessheim. Nå banner jeg i «kjerka», men selv om fatter’n har jobbet på Strømmen er det til Jessheim jeg har dratt og shoppet på, fordi det er nærmest. Nå har jeg også venner som har bodd der, så Jessheim har blitt mer eksponert for meg de siste årene, sier Martin.

FLYTTER FRA ROMKAMERATEN

I midtuka vendte han tilbake til Oslo. Der deler han leilighet med kamerat og sambygding Tomas Skaret Halvorsen. De skal flytte fra hverandre. Ikke fordi det ikke har funket, men fordi Halvorsen er Ull/Kisas assistenttrener, og dermed også Trøens nye sjef.

– Det er nok det ryddigste. Selv om det helt sikkert hadde gått problemfritt så er det jo ikke helt vanlig å dele leilighet med assistenttreneren, sier Trøen.

Boordningen har allerede bestått spesielle prøvelser mens Trøen de siste to årene har spilt for Kisas 1. divisjonsrival Strømmen. I forrige møte mellom lagene kunne assistenttrener Halvorsen juble for straffe og seiersmål på overtid, mens Trøen, til tross for å ha scoret to mål mot kameratens mannskap, måtte reise slukøret hjem.

– Det har vært mest meldinger i forkant av matchene, men det er bare moro. Etterpå har det vært rolig, for den på den tapende siden har vært så forbanna at det for husfredens skyld ikke har lønt seg å egle for mye, sier Trøen.

Han ser for seg å fortsatt bo i Oslo. Mest fordi BI-studiene mot en master i økonomi lar seg lettest kombinere med fotballen gjennom pendling til ettermiddagstreningene framfor motsatt veg om morgenen.

– Det har fungert veldig bra å bo sammen. Det blir veldig mange diskusjoner om fotball. Ikke så mye om våre egne klubber, for det tror jeg begge har ønsket å skjerme mens vi var på hver vår side. Men det blir mye filosofering om ting som kanskje ikke gjøres, men kan gjøres, og hvordan vi begge kan utvikle oss. Så har vi vært kritiske til hverandre for å prøve å pushe oss ett steg videre, sier Trøen.

MANGE KJENTFOLK

Nå ser de fram mot å ta neste skritt sammen i Kisa. Stadig flere kjentfolk i gult og grønt er en viktig grunn til at det ble naturlig for Trøen å se til Jessheim.

– Kisa har vært et skip som bare har gått en veg i det siste, og det har vært veldig interessant å følge med på. En ting er at Tomas ble assistent, men så kjenner jeg også mange andre i klubben fra før, både i ledelsen og blant spillerne. Da blir man mer eksponert for det som skjer, og det er noe jeg aldri har vært med Kisa før. Jeg har blitt mer kjent med klubben, og når jeg vet at det er mange flinke folk der som vil opp og fram, så er det et utviklingsmiljø jeg har veldig lyst til å være en del av, sier Trøen.

I tillegg til assistenten kjenner han andre støttespillere som Cato Strømberg (daglig leder), Per Brogeland (toppspillerutvikler), Fredrik Vestgård (keepertrener) og Vegard Knutsen (fysioterapeut). Fra før av kjenner Trøen også de tidligere Turn-spillerne Ole Andreas Nesset, Ciise Abshir og Christian Aas, I tillegg er han kamerat med Nicolay Solberg via skolen.

– Det begynner å bli en del i klubben som jeg kjenner fra før. Og alle disse er folk som virkelig vil legge inn det lille ekstra. Det er noe som virkelig passer for meg i den tiden jeg er i nå. Nå er jeg 23 år og må ta et ordentlig valg om jeg vil gå for det, eller om jeg er fornøyd med å spille i OBOS-ligaen. Jeg vil høyere opp, og da tror jeg Kisa er et veldig bra sted å være, sier Trøen.

– VELDIG PROFT

Angrepsspilleren begynte å trene med sin nye klubb i forrige uke.

– Det har vært veldig fint. Jeg synes alt er veldig proft ut fra ressursene. Det virker som om man har maksimert det man kan, og det er jeg veldig fornøyd med. Så blir det spennende inn mot helgen, sier Trøen.

Han fikk ikledd seg Kisa-drakta for første gang med et innhopp i helgens treningskamp mot Skeid som endte med 1–3 tap. På søndag begynner andre halvdel av årets 1. divisjonssesong mot Nest-Sotra.

– Jeg håper selvfølgelig å få spille. Men trioen på topp har lagd mange målpoeng så jeg tar det definitivt ikke for gitt at jeg starter til helgen. Uansett skal jeg gi bånn gass hele uka, og så er jeg klar til å bidra om de velger å starte meg eller sette meg inn, sier Trøen.

Første mål er å jobbe seg inn i laget.

– Jeg går til Kisa fordi jeg tror jeg kan utvikle meg videre her, og det gjør jeg hvis jeg starter og scorer mål. Målet mitt er å score mye mål, og det er derfor Kisa henter meg også, sier Trøen.

Som ung aldersbestemt landslagsspiller ble ikke overgangen til Sogndal i 2013 noen suksess. Etter å ha utviklet seg videre tilbake i Turn fikk han en ny sjanse i toppfotballen hos Strømmen. Mens han alltid har hatt avslutningene som sin store styrke føler Trøen at de siste to sesongene på nest øverste nivå har gjort ham bedre i banespillet.

– Men den største forskjellen er på treningsfeltet. Jeg har blitt jevnere på øktene og leverer mer. Før har jeg tullet med kompiser om at det verste som kan skje meg er å komme på prøvespill, for da vil jeg aldri få noen kontrakt. Jeg var ikke god på trening, men den viktigste endringen disse to årene har vært at jeg har skjønt at man må gå all inn hver økt, ellers sitter du på benken, sier Trøen.

Kisa er laget som har scoret aller flest mål av alle lagene i ligaen. Dette, og ambisjonene om å komme seg opp og videre både som lag og spillere, er god match for Martin.

– Håpet er at den offensive fotballen som Kisa spiller kan være med på å ta det hele enda et steg, sier han.

FAKTA

 • Fullt navn: Martin Wilhelmsen Trøen.
 • Født: 1. januar 1995 (23 år).
 • Kommer fra Eidsvoll.
 • Bor i Oslo.
 • Fotballspiller i Ull/Kisa.
 • Begynte fotballkarrieren i Eidsvold Turn og har senere spilt for Sogndal, HamKam (lån) og Strømmen.
 • Har representert Norge på aldersbestemt nivå.

LES OGSÅ: Lokale fotballklubber i duell om gigantisk anleggsløft

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
 • Slette kommentaren din
 • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.