• SJEFEN: Michael Hall fra St. Louis, Missouri, i USA, er spillende trener, og har posisjonen quarterback på 1814s.

Etter en rask halvtimes foredrag om amerikansk fotball i Nannestadhallen, fikk de 140 rastløse ungdommene fra Nannestad ungdomsskole løpe ut på kunstgresset og prøve seg.

Ungdommene blir delt opp i grupper, med en representant fra 1814s på hver gruppe som skulle trene dem.

Først var det generell opplæring i hvordan man skal håndtere den ovale ballen.

– Det er gøy, men jeg har alt for små hender, ler Ida Skjold (12).

Ved siden av står Celine Sigvartsen (13), og hun er klar på én ting.

– Jeg spiller ordentlig fotball, sier hun og ler.

– En sport for alle

Mens gutta fra U19-laget til 1814s «passer» ballen til løpende elever, står spillende trener og quarterback på hovedlaget, Michael Hall, og følger med.

– Jeg står bare og ser til at alt går som det skal, sier Hall smilende, på kav amerikansk.

Amerikaneren fra St. Louis i Missouri kom hit i mars, og har signert med 1814s. For tiden reiser han rundt på skoler og sprer det glade budskap:

– Amerikansk fotball er en sport for alle. Om man er høy, lav, tykk eller tynn – så er det så mange forskjellige posisjoner på et amerikansk fotballag at alle finner noe som passer for dem, forklarer Hall.

en litt annerledes sport

Hall og de andre gutta fra 1814s har reist til Nannestad skole i håp om at ungdommene skal ha det gøy.

De innrømmer at arbeidet de gjør har hjulpet rekrutteringen til laget, men at det viktigste er å la elevene få prøve seg på noe litt annerledes. Det er det enighet om ute på kunstgresset.

– Det er morsomt å prøve seg på noe som ikke er så kjent. Vi har lært litt grunnleggende ting, som å holde hendene i en trekant for å ta imot ballen, forklarer Fredrik Synnestvedt Tschudi (13) mellom kastene.

Forskjellene fra vanlig fotball er store, for det første sparker de nesten ikke ballen, og ballen i seg selv er helt forskjellig.

– Ballen er spiss og myk, og morsom å ta på, ler Nina Fjeldstad, som sto først i køen for å ta imot ballen.

Arrangementet kom i stand på initiativ fra 1814s selv, og lærerne sier at opplegget gikk som smurt.

– Vi er strålende fornøyd, forteller lærer Are Solli Skarsem.

Michael Hall er også veldig fornøyd, både med responsen og sine egne trenere.

– Det er gøy å se ungdommene smile og ha det gøy. For meg viser dette også hvor dedikerte folk som spiller på 1814s, sier han.

Med seg til å trene ungdommene hadde han Raymond Myhrer, Martin Gusterud, Wilhelm Domaas, Elias Anund og Stian Braathen fra U19-laget.

Fakta amerikansk fotball

  • 11 spillere på hvert lag.
  • Ballen skal 10 meter fram på fire forsøk.
  • Da får laget fire nye forsøk.
  • Motstanderen skal forhindre dette.
  • Poeng scores ved å få ballen over mållinjen til motstanderen.
  • Dette kalles touchdown og gir 6 poeng.
  • I Norge spilles det fire omganger på 12 minutter hver.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.