• SNEKKERVERKSTED: Knut Eilertsen mekker både stort og smått i verkstedbua i hagen.

– Jeg bygde dette snekkerverkstedet i hagen da vi kjøpte huset her på Kløfta i 1995. Så har jeg totalrenovert huset fra topp til tå. Jeg lager stort sett det meste selv, sier Knut Eilertsen.

Nå har familiefaren og senioringeniøren igjen lagd noe helt på egen hånd, men denne gangen en dings som kan ha påvirkning langt utenfor hjemmet på Kløfta. Eilertsen, som også er banemann i Kløfta IL, har funnet opp en maskin som skal hindre miljøutslipp og få gummien tilbake på kunstgressbaner.

Oppfinneren har reist Europa rundt for å undersøke hvilke løsninger som finnes, og hvordan man best mulig kan rense gummigranulat. I tillegg til tid har han allerede investert store penger i prosjektet. I en provisorisk teltgarasje, vegg i vegg med hans permanente, står en doning som ifølge ham selv er den største nyvinningen for norske fotballklubber på mange år.

HALV MILLION FRA EGEN LOMME

– Jeg har jo kjøpt traktoren som står her blant annet, så det begynner å nærme seg en halv million, foreløpig. Det er av egen lomme. Men nå har jeg tenkt å gjøre dette til et mulig levebrød etter hvert, sier Eilertsen.

Under markedsundersøkelsene ute i Europa, som på kunstgressmessa i Köln der representanter fra hele kloden var samlet, oppdaget han at tilsvarende jobber rundt om i verden enten ble gjort av enorme maskiner eller små trillebår-løsninger. Eilertsens mål har vært å lage en maskin som effektivt kan rydde flater på fotballbaners størrelse, og likevel kunne håndteres av lag og kommuner på egen hånd. Selv om markedet er globalt og miljøproblematikken rundt kunstgressbaner er velkjent, har Eilertsen ikke opplevd noe race eller konkurranse om oppfinnelsen.

– Nei det er faktisk ikke det. Dette er den første maskinen i verden i sitt slag, sier han.

KRONEN PÅ VERKET

Oppfinneren forteller at han også har sikret seg en eksklusiv rett til salg av maskinen i Europa. På messer har han fra ressurspersoner fått klare signaler om interesse til å kjøpe slike maskiner, i stor skala, dersom Eilertsen kan komme opp med en maskin som gjør det han har sagt. Etter at de første tegningene ble skriblet ned i 2015 er nå siste del, selve rensemekanismen, på veg fra Dublin til Kløfta.

- Nå får jeg satt sammen hele konseptet. Det er støvsugeren, traktoren, utleggeren for granulat, og nå får jeg endelig tilsendt maskinen som er kronen på verket, sier han.

HUNDREVIS AV DUGNADSTIMER

Hvordan er det å være vedlikeholdsleder i Kløfta IL?

– Idrettslaget har vært et hjertebarn for meg. Når du bruker 600 til 800 timer på dugnad i året så er det fint å tenke at man i alle fall er på barnas arena. Mine barn har begge spilt fotball der, og ofte er det mange andre som vil slå av en prat med en voksen.

Hva er du opptatt av nå?

– Hele fokuset nå har vært å få alle delene på plass. Jeg jobber med å få støvsugerhengeren tett nok. Hvis jeg får miljøvernministeren på besøk kan jeg ikke støvsuge og se at det drysser ut granulat. Det er målet nå, for alt det andre har jeg testet og vet at fungerer. Da er hele prosessen i gang.

Hva betyr sommeren for deg?

– En deilig tid. Når barna var mindre hadde jeg alltid fire uker ferie, det har jeg ikke lenger. Jeg har ikke hatt én dag ferie enda, men jeg er så heldig at jeg har to veldig oppegående barn på 19 og 22 år, så det jeg gleder meg mest til nå er 30. august da jeg skal til New York for at min datter skal begynne å studere på Berkeley.

Hva og hvor er ditt optimale feriested?

– Min søster har kjøpt en seter i Valdres. Der kan jeg gå naken ute, pisse på hjørnet, og gå i elva og bade. Og når jeg legger meg er det eneste jeg hører elva som sildrer. Det er ro.

Sommerens ferieplaner?

– Reise til New York, så reiser kona og jeg til Parga i Hellas. En reunion i forhold til at det var der vi møttes første gang for 25 år siden. Det blir veldig godt i forhold til at barna nå er så store at mor og jeg kan gjøre som vi vil.

Hva står helst på menyen i sommer?

– Det er veldig godt å grille. Svinefilet, sommerkoteletter, og så blir det ventepølser.

Har du et spesielt sommerminne du vil dele med leserne?

– Jeg setter veldig pris på den tiden da vi drev med camping. Det å reise, være litt på loffen og være fri til å parkere hvor du vil, være hvor du vil, og gjøre hva du vil.

Hvor bader du helst?

– Jeg bader helst i sjøen. Og som sagt er det flott å bade i elva i Valdres.

Beste sommersang?

– Hvis jeg er for meg selv liker jeg veldig godt klassisk musikk. Det finner jeg roen med.

Hva var din første sommerjobb?

– Stelle griser i Telemark. Det var veldig morsomt. Jeg har vel jobba i landbruket fra jeg var ti til 21 år.

Hvilken kjent person ville du helst vært strandet på en øde øy med?

– Hun lever dessverre ikke, men det måtte blitt Whitney Houston. Flott dame, flott stemme.

SJU KJAPPE

Leser? Mye aviser på nett.

Blir flau av? Hvis jeg sier noe dumt.

Liker å spise? Kjøtt.

Er redd for? Edderkopper.

Er avhengig av? Sove godt.

God til å? Formidle og omgås andre mennesker.

Drømmer om? At man skal lykkes med drømmene sine.

KNUT EILERTSEN

  • Alder: 53.
  • Bosted: Kløfta.
  • Fra: Ulefoss, Telemark.
  • Familie, kone, to barn.
  • Er: Senioringeniør.
  • Interesser: Sykling og kunstgress.
  • Aktuell med: Har funnet opp en maskin som skal hindre miljøutslipp og få gummien tilbake på kunstgressbaner.

LES SOMMERPRAT: Hesteguru Anton Granhus 

LES SOMMERPRAT: Vil bli dronning på landsskytterstevnet

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.