– Det første halvåret satt jeg her i idrettshallen og stirret i veggen mens jeg jobbet. Jeg holdt på å gå på veggen. Det å få kontorplass på skolen, og i alle fall ha noen andre rundt seg har hjulpet veldig, sier Marianne Strand og smiler.

I starten av 2017 ble hun Hurdal ILs første og eneste faste ansatte. Sjef for idrettslaget hun selv vokste opp i. Etter 15 måneder i jobben har hun fått kjenne godt på hvordan det er å ha eneansvar for et stort idrettslag i en liten bygd.

– Kjempespennende. Utfordrende. Lærerikt. Det ene øyeblikket storkoser jeg meg, det andre river jeg meg i håret. Sånn er det alltid når man begynner i ny jobb, men her er det litt spesielt fordi du er veldig alene. Det er bare meg, og jeg kan ikke gå til kollegaer for å drodle, sier 35-åringen.

– Når savner du det?

– Når det dukker opp ting og man blir usikker. Da skulle jeg gjerne snudd meg til nestemann og spurt hva jeg skal gjøre, men det får jeg ikke gjort. Det har vært en omvending, sier hun.

Etter det første halvåret, med arbeidspult innerst i idrettshallens kjøkken skråstrek oppbevaringsrom – har hun nå muligheten til å arbeide fra et lærerværelse på skolen like ved. Tilfeldigvis jobber idrettslagets styreleder på samme sted.

- Vi kan sparre litt der så det er veldig praktisk. Jeg er kjempefornøyd med det styret jeg har med meg, det fungerer kjempegodt. Uten dem så hadde det ikke funka, sier Marianne.

EKSTREMT 2017

Antall medlemmer i Hurdal IL er rett i underkant av 600 totalt. Rundt halvparten av disse er aktive. For idrettslaget ble 2017 et år med flere nye steg enn bare profesjonalisering av driften gjennom ansettelsen av daglig leder.

– Det skjedde ekstremt mye i fjor, sier Marianne.

Åpningen av den nye kunstgressbanen på høsten førte til at fire nye fotballag er etablert. Antall medlemmer i fotballgruppa doblet seg. Også håndballen har fått inn mange flere barn. Damelaget som har holdt på en stund teller 20 stykker, og blant barna har klubben hatt 50 unger fra 1.- til 5. klasse på treningene i vinter.

– I stedet for å «stjele» barn fra hverandre innad i gruppene har vi sagt at fotball er sommeridrett og håndball vinteridrett. Så vi prøver å få til at barna som spiller fotball på sommeren også kommer for å spille håndball på vinteren. Det har fungert ganske greit. Mange gjør det, og det er bra, for da slipper idrettene å «sloss» om barna. Det er vi for få til, sier hun.

Marianne jobber etter mantraet «å klare å stå sammen som én klubb og ikke seks grupper». I Hurdal IL er fotball og håndball de største gruppene, men også skiskolen har en del aktivitet. I helgen arrangerte klubben sitt første skirenn på lenge med Vårtrim på Minneåsen.

– Hopp er samme gamle, det har viste seg vanskelig å rekruttere folk, men vi har et håp om å få i gang bakken på skolen som nesten ikke har vært i bruk, sier Strand.

I sykkelgruppa er det noen få aktive, men flere «spinningsmedlemmer». I høstferien arrangerte klubben friidrettsskole, for første gang på flere år. Med 50 unger til stede ble dette en såpass stor suksess at klubben nå skal starte opp faste friidrettstreninger for denne målgruppa. Det er mye nytt, på mange fronter, i Hurdal IL.

GÅR SAMMEN

– Ja, og det er kjempebra. Det er jo det vi vil. Vi ønsker å ha flest mulig barn og unge opp av sofaen. Det jeg ser som noe av min jobb, og som jeg kanskje bidrar mest med, er å få alle til å samarbeide, sier den daglige lederen.

I tillegg til å samarbeide på tvers av gruppene internt i laget, trekker Strand fram at også samspillet med kommunen er både viktig og godt. Også kulturkonsulenten, som er Mariannes bindeledd inn til kommunen, har sin base på skolen. Strand begynte jobben som daglig leder i en 50-prosentstilling, men i september økte den med 30 prosent i forbindelse med at idrettslaget overtok spark-VM.

– Det var en stor greie, at vi skulle bli stående ansvarlige for det. Kjempeskummelt og kjempegøy, men det gikk kjempebra. Idrettslaget har alltid bidratt inn mot gruppa som arrangerte før, Fraspark Hurdal, men det har vært et styre der som har hatt ansvaret. Nå er det vi som hadde det, men de som satt i styret har hjulpet oss. Ellers hadde vi ikke fått det til, sier hun.

Hurdal Idrettshall ble bygd av Hurdal kommune sammen med den nye skolen. Hallen sto ferdig og ble tatt i bruk høsten 2013. Kommunen leier grunnen hallen står på av Hurdal IL vederlagsfritt mot at idrettslaget får bruke den fritt.

– Uten hallen hadde vi ikke hatt håndball i det hele tatt, og nå får vi spilt fotball hele året hvis vi vil. Nå får vi også gjort friidrett på vinteren, sier hun.

Samarbeidet strekker seg også over til kulturlivet i Hurdal. Fra nyåret overtok idrettslaget ansvaret for kiosksalget på Bygdekinoen.

– I tillegg tror jeg det er viktig å samarbeide med resten av bygda. Vi har jo flere organisasjoner og idrettslag som vi kanskje kan samarbeide enda bedre med. Jeg tenker at det er viktig at vi alle klarer å spille på lag. Hvis vi skal få til noe så må vi gjøre det sammen, sier hun.

FAKTA - Marianne Strand

  • Daglig leder i Hurdal IL.
  • Kommer fra Hurdal.
  • Bosatt på Opperudholtet, Hurdal.
  • Alder: 35.
  • Sivilstatus: Samboer, to barn.

LES OGSÅ: Hurdal må avlyse årets bærekraftkonferanse

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.