• SERVERING: Foreldrene til Thomas Brenni sørger for at løperne har noe hjemmelagd å kose seg med etter løpet. May har bakt boller og Kjell hjelper til med å sette fram.
  • SPEIDERE: Bestekompisene Tobias Jakobsen og Markus Kvilten ser etter løperne i det fjerne.

– Jeg lever og ånder for det her. Vi har ingen barn sammen, så vi sier at dette er barnet vårt, sier Thomas Brenni og smiler.

Sammen med kona Ingvild står han bak Nordkisa skogskarusell, et løpsarrangement som er den rake motsetning av massemønstringene man gjerne ser i bygatene. Der hvor tusenvis av deltakere løper i flokk, med klubber og tyngre aktører i ryggen. Selv om startnumrene rives vekk til skogskarusellen har de satt et tak på 70 deltakere, og alt det arrangement-tekniske gjennomføres ved hjelp av kun familie og venner. Thomas tar seg av løypemerking mens Ingvild lager hjemmelagde startnumre og lister. På løpsdagene holder Ingvild styr på rekkefølgen av løpere i mål. Ved målbordet har hun selskap av svigerfar Kjell Brenni som holder kontroll på tallene.

– Ingvild noterer når jeg skriker tida. Vi har ikke noe moderne utstyr annet enn ei vanlig stoppeklokke, sier Kjell.

HOLDER UTKIKK

Uten teknologi som chiper og sensorer kan det til tider bli en prøvelse å holde oversikten, for eksempel hvis mange ankommer oppløpssiden samtidig. Her kommer Ingvilds sønn, Tobias Jakobsen, inn i bildet. Han har nemlig tatt på seg jobben med å fotografere løperne i innspurten, slik at rekkefølgen kan dokumenteres. Sittende ved hans side, på kanten av bagasjerommet av bilen, er Markus Kvilten. Bestekompisen er utstyrt med kikkert slik at numrene kan oppdages og ropes ut så tidlig som mulig i retning Ingvild med notatblokka.

– Jeg synes «mutter’n» kan se litt dårlig noen ganger, så da tenkte jeg vi kunne kjøpe en kikkert så vi er helt sikre på å få det riktig, sier Tobias med et smil.

Gutta sørger også for at løperne har beger med saft og vann stående klare etter løpet. Rundt serveringsbordet bidrar enda flere familiemedlemmer.

– Mora mi og søstera mi baker til alle løp. Så når deltakerne kommer i mål er det enten hjemmelagde boller eller sjokoladekake. Slik er det på tre av løpene, og til det siste på høsten er det pølser, sveler og brus, sier Thomas.

POPULÆRT OG JORDNÆRT

I sitt femte år er karusellen blitt en populær tradisjon. Årets utgave ble åpnet for påmelding via en Facebook-gruppe en søndagskveld i midten av april. Da Ingvild og Thomas sto opp morgenen etter var alle 70 startnumrene revet vekk. Helt fra den spede begynnelse har paret vært opptatt av at arrangementet aldri skal bli så stort at det ikke kan håndteres av den nærmeste kretsen. Likevel var det ikke strengere enn at fem stykker, som egentlig var for sent ute, ikke ble holdt utenfor.

– Det hele begynte med at jeg løp og trente for meg selv, og så tenkte jeg det ville vært moro med et halvmaraton her. Så spurte jeg ti kompiser om de hadde lyst til å være med å løpe noe som het Nordkisa halvmaraton. Det er seks år siden, sier Thomas.

Gjennom den påfølgende vinteren tygde han på ideen om at en karusell med fire løp ville vært enda artigere. Etter å ha sendt ut noen få invitasjoner ble den første karusellen holdt med 18 løpere.

– Da begynte folk å ta kontakt og lure på hva dette var. Da tenkte vi at vi fikk prøve et år til. Da begynte det å bli litt sånn at vi skjønte at mange hadde lyst til å være med, siden dette er et arrangement for alle, sier Thomas, før Ingvild utdyper:

– Alle fra A til Å kan være med. Det spiller ingen rolle om du løper på den tiden eller den tiden. Vi har like god tid til å vente på alle, sier hun.

Ved neste utgave ble det satt maksgrense på 50 deltakere. Til halvmaraton-delen har de tradisjon for å åpne opp for flere.

– Mange sier at jeg er gæren som har et halvmaraton i en karusell. Men det er faktisk halvmaratonen som er mest populær og den vi har flest deltakere på hvert år. Det er veldig gøy, sier Thomas.

Han er født og oppvokst i Nordkisa, mens kona opprinnelig er fra Jessheim. I starten besto deltakerne av Thomas sine kompiser, som senere tok med seg sine venner. Året etter kommer de gjerne tilbake med koner og andre kjente.

– I starten var det i hovedsak Nordkisa-folk, men jeg må innrømme at det nå er mange her jeg ikke kjenner, sier Thomas.

Om det er kjentfolk eller nye fjes i karusellen spiller i utgangspunktet ingen rolle for arrangørene. De er imidlertid opptatt av å bevare skogskarusellens natur, som et lavterskeltilbud som ikke skal tjene penger. Derfor har de også takket nei til å melde opp arrangementet i terminlister.

– Grunnen til at jeg har holdt igjen litt der er fordi vi ikke har noe ønske om å bli for store. Vi er tross alt to-tre stykker som sitter og noterer tidene, med unger som står og tar bilder av startnumre. Jeg har sagt at arrangementet og jobben rundt ikke skal bli større enn at jeg selv kan være med å løpe, sier Thomas.

SOSIALT

Torsdag kveld gikk årets første karuselløp av stabelen i ei 6,7 km lang løype ved Brennifjellet. Alle løypene er komponert etter ruter Thomas har løpt og utforsket opp gjennom årene. De prøver å ha like løyper år etter år så folk kan sammenligne tider. I startområdet innerst i Stokstadmovegen står blant andre Ingvild Hagvåg og Remy Lyng og tripper før start, De to løperne fra Nordkisa er de eneste som har løpt alle løpene i skogskarusellens historie.

– Jeg bor hundre meter fra Thomas og vi hadde løpt litt sammen fra før, så når han foreslo en løpskarusell så ble jeg med. Til å begynne med var det bare lokale folk og så lokale med venner. Nå er det venners venner som liker å springe, og det er bare kjempebra og koselig, sier Remy.

Det første året var Ingvild eneste kvinnelige deltaker. Denne tirsdagskvelden deltok faktisk flere kvinner enn herrer.

– Dette arrangementet er veldig hyggelig og den sosiale biten er en stor del av det. Her vanker det ofte hjemmebakst og det blir mye prat og lave skuldre. Du har hele spekteret av løpere, men først og fremst god stemning, sier hun.

– SISTE SESONG

På tampen av sesongene pleier det å være samling hjemme ved garasjen til Ingvild og Thomas i sentrum av Nordkisa. Her deles det ut premier til alle deltakere, vandrepokal til beste dame og herre, samt premie til de tre beste av hvert kjønn. Opp gjennom årene har det kostet fra 200 til 250 kroner å være med på alle løp, og Ingvild og Thomas gir eventuelle overskudd til veldedighet.

– Sitter vi igjen med penger så har vi gitt det til Sykehusklovnene. Det ble vel om lag 3000 kroner i fjor. I motsetning til noen andre løp skal vi ikke sitte igjen med noe selv, sier Thomas.

Da de startet skogskarusellen sa paret at de skulle arrangere den i fem sesonger. Det er en innstilling de har holdt fast ved til nå, i inngangen av den femte og siste sesongen, selv om de ikke legger skjul på at karusellen betyr stadig mer for dem selv.

– Jeg synes jo dette er gøy. Jeg liker å organisere, og det er så gøy å se at det er mange som synes det er gøy å være med, sier Ingvild.

De er likevel åpne for at andre overtar konseptet eller bidrar på andre måter, såframt det drives videre på de samme verdiene som den ble opprettet. Mens de sitter der i skogkanten, og løperne strømmer til på årets første karuselldag, kommer det fram at det likevel ikke er helt utenkelig at de selv driver karusellen videre.

– Dette er jo som barnet vårt, så det blir jo rart om vi ikke skal ha dette videre også. Jeg tror vi får ta oss et møte etter sesongen og se litt på det, sier Thomas og smiler.

LES OGSÅ: Linda er sykkeldronninga fra Nordkisa

LES OGSÅ: Har syklet alle 40 UCK-karusellene

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.