Det er Ullensaker kommune som står bak prosjektet, Målet er å samle alle erfaringene idrettslag og kommune har gjort seg i forbindelse med drift av kunstgressbaner, og samle den beste praksisen mellom to permer. Med seg på laget har kommunen fått blant andre Knut Eilertsen fra Kløfta idrettslag, muligens den personen i Ullensaker med mest spisskompetanse på kunstgress-drift.

PENGER OG MILJØ

Bakgrunnen for prosjektet er at det «forsvinner» tonnevis av gummikuler fra kunstgressbanene hvert eneste år. Det bygges stadig flere kunstgressbaner, og dermed øker også det totale svinnet. Adskillige tonn gummikuler havner i naturen, og idrettslagene må betale for ny gummi som erstatter det som blir borte fra banene. Både miljøet og idrettslagenes økonomi har altså alt å vinne på å redusere gummi-svinnet.

Venstres Stein Vegar Leidal, som er opptatt av de miljømessige sidene med prosjektet, er veldig glad for tiltaket.

– Dette er et viktig og riktig prosjekt. Mellom tre og fem tonn gummikuler forsvinner fra en enkelt bane i løpet av et år, og det er et alvorlig miljøproblem vi er nødt for å gjøre noe med, sier han.

DEBATT: MDG snakker usant om kunstgress

GODE ERFARINGER

Med i prosjektet er Knut Eilertsen fra Kløfta IL. Han og idrettslaget vant nylig en pris for å være blant de aller beste i landet på å redusere gummi-svinnet.

– Jeg ser fram til prosjektet, for jeg tror vi har mye å lære av hverandre, sier Eilertsen.

Han har nylig avsluttet en studietur til flere land i Europa der de har utviklet både rutiner og utstyr som fanger opp og gjenbruker gummikulene.

– Vi ønsker å teste ut en del av utstyret for gjenvinning her i Ullensaker. Samtidig må vi se på rutiner for snørydding og oppsamling av kuler som feies av banen, sier Knut Eilertsen.

STYRES AV KOMMUNEN

Prosjektet startes nå, og vil administreres av kommunen. Varaordfører Willy Kvilten sier det er et felles ansvar å passe på at både miljø og idrettslagenes økonomi ikke tar skade av kunstgressprosjektene.

– Dette er et viktig prosjekt. I Ullensaker har vi svært god kompetanse på området, og det at vi nå samler denne kunnskapen nå er riktig med tanke på de mange kunstgressbanene som bygges. Vi ønsker at driften av banene skal være så miljøriktig og økonomisk som mulig, sier han.

LES OGSÅ: Ny kunstgressbane bare mulig med millioner i støtte fra spillemidlene

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.