• FARTER RUNDT: Mathias og faren Sverre Andreassen tilbringer mye tid sammen med skiene i bagasjerommet.
  • DUO: Mathias prøvde skihopping for første gang i Lysakerbakken. Siden har han og faren Sverre reist rundt til bakker med mer aktivitet.
  • FORANKRING: Mathias representerer Eidsvold Værks Skiklub.

– Det er ikke umulig å nå sine mål selv om man er alene og uten noe stort team, sier Mathias Andreassen til EUB.

På tampen av 2011-sesongen brakk han langrennsskiene da han for første gang tok turen til Lysakerbakkene for å prøve seg i de minste bakkene. Samme dag fikk han låne skikkelig hopputstyr i bua, og dro hjem med en ny interesse. Neste vinter vendte han tilbake til hoppanlegget på Sagmoen før han utvidet horisonten til Hurdal og Jessheim. Uten noe større aktivt hoppmiljø lokalt så han raskt til andre steder. Her og der, primært rundt klubber i Oslo-området, har Mathias og faren Sverre plukket opp erfaringer.

– Vi har dratt rundt til bakker og økt størrelsene etter hvert som han har fått til stilen som trengs. Og i større bakker har vi benyttet oss av de lagene som har vært der. Vi har kommet på tale med trenere og på renn har representanter tatt seg litt av ham fordi de vet at han driver alene, sier Sverre.

DUO

Faren fungerer som altmuligmann. De to tilbringer mange timer i bil for at Mathias skal hoppe.

– Den hjelpen har betydd mye for meg. Hvis jeg bare kunne holdt på her i området hadde det ikke vært så mye rom for satsing, sier Mathias.

Selv om de føler han har klart seg bra på egen hånd, ser både Mathias og Sverre at det ikke blir like mange kvalitetstreninger som jevnaldrende får i mer organiserte former. Mathias mener han har kompensert med iver og innsats.

– Når de andre tar ti hopp per økt så pleier jeg å ta 20. Jeg tar sjeldent pauser, sier han.

For å fortsette utviklingen ser han likevel for seg å tre inn i et større miljø. Mathias har søkt seg til toppidrettsgymnas i Oslo.

– Det kommer nok til å bli mye bedre. Det er jo også litt stusslig å reise rundt bare to stykker, sier Mathias og smiler.

DELTAR I FOLKEFEST

For framtiden drømmer han om store mesterskap, men allerede neste helg venter nye utfordringer. Da som prøvehopper under Raw Air i Holmenkollen, foran tusenvis av tilskuere. Han har hoppet i nasjonalanlegget før, men med helt andre rammer.

– Jeg tror det blir veldig kult. Før har jeg ikke hoppet foran flere enn 100 stykker, sier Mathias.

Han tar med seg en god følelse. I helgen gjorde han karrierebeste med en 12. plass i hovedlandsrennet i klassen 16 år.

– Da fikk jeg ganske mange kommentarer fra trenere som synes det var bra gjort i forhold til at jeg er alene, sier Mathias.

Også den eneste aktive elitehopperen fra Øvre Romerike, Lars Brodshaug Berger, representerer Eidsvold Værks Skiklub, men han har sin treningshverdag i Lillehammer. Dit har også søsknene Eva og Esben Amble Johansen fra Nannestad flyttet for å satse på skihopping. I et område med stolte hopptradisjoner har Eidsvold IF denne vinteren startet hoppskole på Dal i et forsøk på skape ny giv i den lokale hoppsporten.

LES OGSÅ: – Må ha kunstsnø for å få aktivitet

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.