Nå i slutten av januar, er formen fortsatt uforandret. Jeg prøver ut medisiner, trener sporadisk når formen er god nok, jeg sitter på sidelinja på landslagstrening når det lar seg gjøre, og prøver ellers å sette pris på andre ting rundt det å være meg, Tina. - Utdrag fra Tinas personlige notater.

Som landslagsutøver i taekwondo er Tina Røe Skaar vant til at hver eneste dag handler om toppidrett. Gjennomføre en trening eller konkurranse, og å forberede seg til den neste. Men på grunn av hodesmerter og svimmelhet, som forverres av fysisk aktivitet, har Maura-kvinnen ikke fått trent på kampsporten siden oktober. For Tina handler fraværet av taekwondo, og spesielt uvissheten rundt framtiden, om noe langt større enn et sportslig tilbakeslag.

– Jeg kjenner at jeg har fått mye dårligere selvfølelse, for jeg har mistet mye av det som var meg. Jeg kom ned i en dump hvor jeg ble mer usikker, sier Tina til EUB om månedene uten trening.

24-åringen har lenge vært åpen om hvordan følelsen av å bli fryst ut på skolen har påvirket livet som voksen, men først og fremst som idrettsutøver.

– Jeg har slitt litt før i tiden med mobbing og det har gått inn på selvfølelsen. Jeg har derfor en frase som kommer tilbake som sier at «jeg er ikke bra nok». Den kan komme hvis jeg føler at jeg ikke presterer. Spesielt nå, hvor jeg har en pause fra det jeg er flink på, så kommer tankene om hvem jeg egentlig er, sier Tina.

BLE TRYGG I IDRETTEN

Tina ble Taekwondo-Tina da hun var med faren på squash-trening i Letohallen, men var mer interessert i det som skjedde i klubben ved siden av. Hun hadde alltid vært fascinert av slag og spark, likte tanken på å være tøff, og så på seg selv som ei «guttejente». Fordi Tina slet med en epilepsilignende tilstand måtte hun mase et halvt år på å få lov å begynne. Med en gang ble hun frelst på sporten, en lidenskap som bare tok enda mer over da sykdom igjen ble en utfordring senere i ungdomstiden.

– Det fikk en stor mening for meg når jeg ble syk med ME. Da var det taekwondo jeg hadde som holdepunkt, i og med at skolen var litt ræva med mobbing. Dermed fikk taekwondoen stor betydning og ble noe jeg holdt fast ved og skulle satse på. Den har vært der for meg en stund, det er tryggheten min og det er meg. Men nå har jeg funnet ut at jeg også er mye annet, sier Tina.

«Noe jeg ikke visste i starten av denne perioden, etter snart syv år på landslaget (fyller skremmende nok 25 år i år!) er at Tina, hun er mer enn bare toppidrettsutøver-Tina; hun seige, målbevisste og bestemte Tina, hun er også en kjæreste, datter, søster og venninne. Hun har også mye annet hun «er» selv om hun ikke trener to ganger hver dag, og bruker resten av døgnet på å restituere til neste dag.»

Hverdagen nå kretser rundt lange dager i kjellerleiligheten i Oslo, turer med hunden og studier i psykologi. I stedet for OL-kvalifisering handler målsettingene om å lage middag eller rydde, kanskje begge deler hvis dagsformen er bra nok. Selv om hun nå er ute av trening får deltakeren fra Rio-OL tett oppfølging av idrettspsykolog fra Olympiatoppen. Blant annet har hun fått i oppgave å kartlegge hvilke andre egenskaper hun har enn de sportslige. Tina har skrevet ned stikkord som omsorgsfull, ambisiøs, positiv og målbevisst, og prøver å legge merke til hvilke situasjoner disse trekkene vises i hverdagen.

– Fokuset mitt nå har vært å være alt annet jeg kan være. Det er andre roller jeg ikke har hatt tid til å pleie tidligere, så nå benytter jeg muligheten til å være mer til stede for folk rundt meg, sier hun.

TO VERDENER

Ute på reise for å konkurrere pleier Tina å være såpass fokusert på prestasjonene at hun kan glemme helt det livet hun har hjemme. Hun har funnet en balanse ved å koble like mye av fra idretten når hun først er hjemom.

– Jeg har vanligvis to verdener. Nå som jeg mister taekwondomodusen helt så får jeg mer tid til venner, familie og meg selv. Det er godt på en måte, men samtidig kjenner jeg at jeg må passe på å ikke falle for langt ut, slik at jeg kommer tilbake dit jeg egentlig er med taekwondoen. Det er jo det som er meg, men det er vanskelig sånn som det er nå, sier hun.

På gode dager er hun innom taekwondo-miljøet. Ser på de andre heltidsutøverne og tar inn stemningen. På tampen av året var laget på reise i flere uker. Tina var hjemme.

– Da var det skummelt å komme tilbake og si hei til alle. Du føler at du mister stemmen din fordi du vet hvilket blodslit de driver med. Jeg kjente litt på at jeg må ta meg sammen. Jeg har ikke gjort det jeg skulle gjort. Selv om det ikke er min feil så føler jeg likevel et ansvar, sier Tina.

TID TIL Å TENKE

Hun opplever bare støtte fra de andre i miljøet. Samtidig er hun bevisst på at de har sitt å drive med, sine konkurranser å forholde seg til, og vil ikke bry dem for mye med sine problemer. Dessuten er det konkurranse internt i laget. Med felles mål om Tokyo-OL 2020 gjelder det å utnytte tiden best mulig før kvalifisering.

– Selv om det ikke skjer så mye rundt meg så er det mye som foregår her inne, sier Tina, og peker på seg selv.

– Jeg føler at jeg ikke kommer noen vei. Jeg har mye tid til å tenke, noe jeg ikke hadde før. Da var jeg mest sliten etter trening og uten tid til så mye annet, sier Tina.

«Det å ikke vite «når» eller «hva» er både svært ubehagelig og svært spennende. Jeg vet ikke når jeg blir bedre eller hva som skjer i februar, men jeg vet jeg nå har ekstra mye tid til hund, samboer, familie og venner, og mindre stress og press i hverdagen. Jeg vet jeg ikke får trent taekwondo eller styrke i morgen, men at 50 min. på trimsykkelen hjemme skal gå fint. Jeg vet at jeg kanskje bare får til to av de fire tingene jeg håpte på i dag, men de to tingene vil jeg da sette ekstra pris på.»

Helseproblemene som setter Tina ut av spill begynte i slutten av september. Hun ble først lagt inn på Ullevål sykehus med en virusinfeksjon. Uka etter var hun tilbake på trening, men etter halvannen uke med hodepine fikk hun beskjed om å ta det med ro av trenerne. Tilbake på sykehuset gikk Tina gjennom prosedyrer for å utelukke hjernehinnebetennelse som hun har hatt tidligere. Siden har hun vært hos nevrolog og begynt å prøve forskjellige medisiner, en prosess som må ta hensyn til at Tina er meldepliktsutøver for antidoping. Hodesmertene og svimmelheten forverres av stress og fysisk aktivitet.

BRUKER ERFARING

– Jeg er mest spent på hva som skjer videre og hvor lang tid dette vil ta. Det er ikke slik at spørsmålene svirrer hele tiden, men du kjenner ubevisst at man er urolig. Noen ganger får jeg knekken, hvis det har gått bra noen dager og jeg kan trene litt lett, før det så går veldig dårlig dagen etter. Men jeg har lært meg å være flink til ikke å ligge der nede for lenge. Noen ganger kjennes alt håpløst, men det går bra, sier Tina.

Hun bruker de tøffe opplevelsene tidligere i livet for å sette dagens situasjon i perspektiv. Tiden med ME var veldig lik, en konstant situasjon, uten å vite hvor lenge den ville vare.

– Da var jeg mer avhengig av å være sengeliggende, nå er det mye mer opp og ned. Nå er jeg også eldre og det gjør dette litt enklere å takle. ME var også midt i ungdomstiden hvor man attpåtil skulle finne en identitet og alt var bare kaos. De tingene jeg lærte i den prosessen med å bli frisk bruker jeg nå. Derfor er jeg flink til å plukke meg opp før jeg graver meg for langt ned, sier Tina.

«Selvfølelsen får seg en knekk når man mister den arenaen man er best og trives mest på, men det å ta en pause (ufrivillig eller ei) gir muligheten til å sette pris de andre tingene som er deg.»

LES OGSÅ: Ordemann har fått foten innenfor hos nysatsing 

LES OGSÅ: Spleiselag tar studenten Gulbrandsen til VM

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.