– Vi har søkt Utdanningsdirektoratet om å få starte en idrettsungdomsskole på Jessheim. Vi har hatt god dialog med aktører i lokalidretten og kommunen. For oss har det vært avgjørende at flere i idretten sterkt ønsker tilbudet, sier skolesjef Jon Isebakke.

STOR SØKNING

– Hvorfor satse på Jessheim?

– Jessheim ligger i en spennende region med stor befolkningsvekst og med mange idrettsaktive ungdommer. Vi har mange søkere fra Romerike til Wang Toppidrett og Wang Ung i Oslo. Vi ønsker at ungdomsskoleelever skal slippe å reise helt til Oslo hvis de ønsker å kombinere ungdomsskole med idrett.

– Er det snakk om å bygge en ny skolebygning ved idrettsparken?

– Vi er i dialog med et par aktører om mulighetene for å bygge nytt i Jessheim. Foreløpig er ingen ting avklart, først må søknaden vår som er til behandling i Utdanningsdirektoratet ferdigbehandles, sier Isebakke.

IMPONERT

Han har blitt imponert over hva han har sett av idrettsanlegg under sine besøk på Jessheim.

– Kommunen viser handlekraft og investerer i flotte anlegg for innbyggerne, og det trekker definitivt opp interessen vår. Idrettsparken vil være en viktig arena hvis vi etablerer oss, understreker han.

– Snakker vi om ungdom som satser på toppidrett?

– Elevene som begynner hos oss ønsker først og fremst mer aktivitet og trening i skolehverdagen, men mange drømmer også om en toppidrettskarriere om noen år. På veien lover vi å gi kunnskapsbasert, variert og morsom trening slik at flere blir mer motivert, unngår skader, og etter hvert tåler den treningsbelastningen som kreves for å eventuelt bli toppidrettsutøver en gang i fremtiden.

– Ser dere for dere en slags internatskole for elever fra hele landet?

– Nei. Ungdomsskolen blir primært for elever i Ullensaker og andre nærliggende kommuner, sier Isebakke.

– Hva er tidshorisonten deres?

– Direktoratet har svarfrist til 1. februar 2018 med å behandle søknaden. Først når svaret fra direktoratet foreligger kan vi ta endelig beslutning om oppstart. Vi har tre år på oss til å starte skolen etter at direktoratet eventuelt godkjenner søknaden vår. Akkurat nå er status at saken skal til høring i hovedutvalg for skole og barnehage 22. mars, sier han.

FLERE UNGDOMSSKOLER

Wang har ungdomsskoler i Tønsberg og Oslo, de åpner en på Hamar nå til høsten, og har flere andre byer i kikkerten. De har også søkt om å få starte toppidrettsgymnas i Skedsmo. WANG mener aktivitet og trening skaper et godt grunnlag for å tåle de nødvendige treningsmengdene som skal til for senere prestasjoner på idrettens høyeste nivå.

– For oss er kvalitet, trygghet og variasjon de viktigste stikkordene for treningene, heter det i deres egen beskrivelse av ungdomsskolene.

Hovedutvalget sier ja

Ullensaker kommune har vurdert, og anbefaler en søknad fra Wang om å etablere en privat idrettsungdomsskole til 190 elever på Jessheim. Det er essensen i innstillingen i skoleutvalget 22. mars signert leder Tim Holmvik.

– Vi vil ha valgfrihet, mangfold, sikre foreldreretten, skoleutvikling og innovasjon, sier han og viser til at befolkningsveksten i Ullensaker gir 125 nye elever i grunnskolen. Årlig.

– Kombinert med ønsket vekst er det viktig å holde kommunens gjeld lavest mulig. Her er samarbeid med privat sektor en av flere løsninger, skriver han.

– Dette blir ikke gratis?

– Nei. Kommunen vet at dette har en pris, og med skolen går rammen til egne skoler ned.

– Er det bra at private beriker seg på kommunale penger?

– Jeg ser annerledes på det, og mener Wang blir en berikelse for skolebarna, som Hoppensprett er det. Wang er en 100 år gammel skole, og når de først bestemmer seg for etablering er det fordi de har noen spennende tanker. Denne saken handler om likebehandlingsprinsippet som vi har god erfaring med i barnehagesektoren. En privat aktør gjør at både de og kommunens skoler må være på tå hev og se framover. Vi vil øke læringsutbyttet, og mener dette er en vinn-vinn-situasjon for alle parter, sier Holmvik.

VIKTIG FOR REGIONEN

Hovedtrener for friidrettsgruppa i Ull/Kisa, jubler over Wangs skoleplaner.

– Jeg har jobbet i ti år med å overbevise Wang om at de må etablere seg her. Dette er et langt steg i riktig retning for den lokale idretten. Men Wang har flere muligheter, så jeg håper de forstår at Jessheim er riktig sted, sier Hans Jørgen Borgen.

– Hvorfor trenger vi Wang?

– Ullensaker har mange unge talenter i flere idrettsgrener. De går på skoler andre steder, og skifter da gjerne klubb. De har søkt seg ut av distriktet for å bli bedre og få de miljøene de trenger. Langrenn og håndball er to eksempler som mister utøvere. Friidretten er en av få grener som klarer å holde på talentene, påpeker Borgen.

TROR PÅ GYMNAS

– Men ungdomsskoleelever må ut uansett ut til toppidrettsgymnas?

– Den langsiktige modellen til Wang er å også få på plass gymnaset. Jeg tror det er neste steg, påpeker Borgen.

– Mange mener det er for tidlig å spesialisere unge mennesker?

– Det er nettopp det Wang ikke gjør. I stedet tilbyr de generell trening og metoder som er vanskelig på egen hånd. Mye av det som skjer i vanlig ungdomsskole er ikke bra, og det er et vakuum her fordi Jessheim videregående ikke satser på toppidrett. Jeg har snakket med mange i Ullensaker-idretten om dette. Alle er svært positive, sier han.

Borgen trekker også frem Jessheims solide idrettspark.

– Anleggene våre er meget bra, og tjener idretten på alle måter. Ullensaker får etter hvert et godt hockeylag, vi er ganske snart i toppen i innebandy. Vi kan få et topp håndballag og fotballen er på god vei. Og vi har Norges beste friidrettsmiljø. Dessuten er vi gode på skiskyting og svømming. I tillegg er vi naboen til hovedflyplassen, og er bare kort vei unna hvis vi for eksempel trenger en spesialtrener fra Stavanger en gang i uka. Dette kan bli et kjempetilbud, påpeker han.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.